Foto: TT

Länsstyrelsen lämnar förslag på miniminivåer på rovdjur

Uppdaterad
Publicerad

För Västmanlands län innebär det en årlig föryngring av varg och fyra årliga föryngringar av lodjur. Härnäst ska förslaget beslutas av Naturvårdsverket.

För ungefär ett år sedan fick de åtta länsstyrelserna i mellersta Sverige ett uppdrag från Naturvårdsverket. Målet var att arbeta fram förslag på en fördelning av rovdjursföryngringar länen emellan. En föryngring innebär att en hona får ungar, men det säger inget om hur många ungar.

”Aldrig satt miniminivåer tidigare”

Naturvårdsverket har beslutat att det sammanlagt ska finnas 27 vargföryngringar och 68 lodjursföryngringar i mellersta Sverige. Länstyrelserna har alltså nu fördelat dessa emellan sig och satt förslag på miniminivåer, det vill säga minsta antal djur räknat i föryngringar per år som ska finnas i länet.

– Vi har aldrig satt miniminivåer tidigare. Vi har nu suttit med de andra länsstyrelserna och försökt pussla ihop det här, säger Daniel Mallwitz vilthantläggare på länsstyrelsen i Västmanland.

Förslaget innebär en årlig föryngring av varg och fyra årliga föryngringar av lodjur.

Kan bli licensjakt

– Om Naturvårdsverket godkänner det här går vi över till nästa steg. Det är ta fram ett förvaltningsmål, det vill säga högsta möjliga antal föryngringar i länet. Det är runt den siffran vi kommer försöka hålla oss, säger Daniel Mallwitz.

När Naturvårdsverket har fastställt förslagen kan de överlåta rätten att besluta om licensjakt på rovdjur till länsstyrelsen.

Hela processen med rovsjursarbetet ska vara klart i december.

I Västmanland finns fem vargrevir och fem lodjursgrupper, varav några delas med andra län.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.