Man död i trolig Spiceöverdos

Uppdaterad
Publicerad

På mindre än en vecka har tre ungdomar i vårt område behövt sjukhusvård, sedan dom hade tagit drogen Spice. Och på onsdagen dog en ung man i Fagersta, troligen efter att ha överdoserat drogen.

– Det har framkommit under utredningen att det hade konsumerats pice, säger Per-Erik Lundberg, narkotikapolis i Västmanland.

Men helt säker på att drogen Spice är dödsorsaken kan polisen inte vara förrän den rättsmedcinska undersökningen är avklarad. De senaste veckorna har flera personer skadats allvarligt av drogen, runtom i Sverige.

Så sent som i förra veckan hittades två män i Örebro medvetslösa efter att ha tagit drogen och i måndags, fick tre ungdomar vårdas på sjukhus, efter att de hittats utslagna i Irsta, strax utanför Västerås.

Spice, som är en syntetisk drog, framställd av kemikalier, finns i över 4.000 varianter, där än så länge bara ett 20-tal är narkotikaklassade.

– Många tror ju att drogen inte är så farlig eftersom den inte är helt narkotikaklassad. Men det är bedrägligt, man vet inte vilken substans man använder sig av och det kan ske olycker, säger Per-Erik Lundberg.   

Varför sprids den så snabbt?

– Jag tror att det beror på att den är relativt billig och lättilgänglig, säger Per-Erik Lundberg.

Efter den senaste tidens många överdoseringar på Spice så väljer nu flera livsmedelsbutiker i både Västmanlands och Örebro län att ta bort aceton från butikshyllorna. Aceton används för att framställa Spice.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.