Många cykelstölder vid järnvägsstationer

Uppdaterad
Publicerad

Västmanlands län ligger i topp när det gäller antalet cykelstölder och de flesta av stölderna sker vid järnvägsstationer. Polisen i Västerås vill vända den allvarliga brottstrenden och satsar därför på en informationskampanj vid centralstationen om hur man bäst förebygger stölderna.

– Hela nästa vecka kommer våra volontärer att vara ute vid järnvägsstationer och ge tips och råd i hur man på bästa sätt kan undvika att råka ut för cykelstölder, säger polisen Patric Malmberg.

Just järnvägsstationer verkar vara ett Mekka för cykeltjuvar. Som vi tidigare under sommaren berättat är problemet i synnerhet stort i Västmanland. Under de senaste två åren har cyklar för ett sammanlagt värde av drygt 680 000 kronor stulits vid centralstationen i Västerås.

Vanligast på dagen

– Man skulle ju kunna tro att cykelstölderna sker nattetid men mestadels är det faktiskt dagpendlare som drabbas. Det är bland annat därför våra volontärer ska vara vid järnvägsstationen och informera folk, säger Patric Malmberg.

Vad ska man tänka på för att inte råka ut för en cykeltjuv?

– Viktigast är ju att låsa cykeln, förstås. Men tyvärr hjälper inte det alla gånger heller. Det allra bästa vore att låsa fast sin cykel med minst två olika lås och inte bara runt hjulen, säger Patric Malmberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.