Foto: SVT

Nätanimationer drar miljonpublik

Uppdaterad
Publicerad

Efter två år som Youtube-kanal närmar sig Axel och Walter 14 miljoner klick och har snart 75.000 prenumeranter som följer det de gör på nätet.

Ständigt uppkopplade mot varandra jobbar de tillsammans, fast de sitter på varsitt håll. Walter Tischkewitz i Västerås och Axel Landén i Eksjö. De animerar små tecknade humorfilmer som de lägger upp på egna Youtube-kanalen på internet.

– Mestadels sitter vi så här och pratar och arbetar tillsammans, säger Axel från skärmen på Walters skrivbord i Västerås.

Nätkändisarna i Tvärsnytt

Ytterligare en skärm att arbeta på, vilken de delar, ger dem möjlighet att lägga in idéer och hålla koll på vad den andre gör. Från början gjorde de mest parodier, på exempelvis dataspel men allt eftersom den fasta publiken växer har deras helt fristående material börjat dra mer klick. Deras senaste animation handlar om en man som när han står och diskar hamnar i konflikt med en talande tallrik.

– Jag tror inte vår humor gått hem så jättebra på svensk TV, säger Walter med ett skratt.

Men på nätet är det en annan sak. Här skapas publiken efter intresse, i det här fallet en gemensam humor, snarare än efter landsgränser och bara över helgen har visningarna på kanalen ökat med ytterligare 100.000.

Många prenumererar

De har en stor grupp prenumeranter i USA men även hemma i Sverige. Än så länge räcker intäkterna mest till ny programvara och arbetsredskap men med ständigt ökande publiksiffror framstår målet, att en dag kunna leva på sina animationer, som allt annat än orealistiskt.

I takt med att de lagt ut fler animationer och intresset för kanalen växt har de också skapat ett allt större nätverk av kontakter med andra animatörer på Youtube. Enligt Walter en viktig förutsättning för att arbetet på internet ska fungera.

– Man lyfter upp varandra och hjälper varandra att dela följare, visar varandra för andra, säger Axel.

– Och varnar varandra för dåliga kontrakt också, fyller Walter i.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätkändisarna i Tvärsnytt

Mer i ämnet