Kuwaits hockeylandslag satsar mot Challange Cup. Foto: Daniel Gustafsson/SVT

Ökenlandet på hockeyläger i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sedan skrinnade de in på svensk is för första gången. Nu är Kuwaits hockeylandslag åter på träningsläger i Hallstahammar.

Vanligtvis brukar ishallen i Hallstahammar beträdas av hockeyspelare som kanske inte spelar i de högsta ligorna. Hemmaklubben Hallsta Black Sheeps lirar i division 3, men under ett par veckor är det landslagsmän på besök.

– Det är riktigt kul att se dem. De har utvecklats väldigt mycket sedan de var här senast, säger Jan Fagerström, fritidskonsulent på Hallstahammars kommun.

Det Fagerström pratar om är det kuwaitiska landslaget i ishockey. Kanske inte en trupp med den högsta nivån av spelskicklighet, men med en stor vilja att lära.

”Riktigt bra för oss”

– Det är riktigt bra för oss att vara här. Sverige är ju ett land som har en stark hockeykultur och vi kan lära oss mycket. Inte bara genom att träna utan även genom att få titta på kvalitetshockey, säger huvudtränaren Marko Zidarevic.

Ökennationen är just nu på ett månadslångt träningsläger i Hallstahammar för att komma i form till de asiatiska mästerskapen. Men det är inte första gången truppen är på besök i den gamla bruksorten.

För tre år sedan slog tränaren Marko Zidarevic en signal till en vän i Västerås och vips var ett träningsläger i Hallstahammar klart. Då såg det helt annorlunda ut på isen.

Stor skillnad

– Vi hade inte så många spelare då, nu är vi fler i truppen och har fått många unga och hungriga spelare. Det är en stor skillnad i vårt spel, taktik ,och hur vi ser på hockey nu jämfört med då, berättar målvakten Jasem Al Sarraf, som varit med i landslaget sedan slutet av 1990-talet.

Ett årtionde som dock bjöd på lagets tyngsta förlust någonsin.

– Det var 1999 och första gången vi deltog i ett mästerskap. Det var tufft och vi förlorade mot Japan med 44-1. Men de sköt 260 skott på mig och bara 44 gick in, minns Al Sarraf.

Bättre gick det 2011 när det kuwaitiska landslaget hemmaslog Indien med hela 39-1.

Lära av misstagen

– Jag hade faktiskt problem med knäet så jag stod mest i målet och inte gjorde någonting, väntade på att de andra skulle åka upp och göra mål, skrattar Al Sarraf.

Om det blir sådana siffror när asiatiska mästerskapen avgörs i Kuwait i april återstår att se. Men högerbacken Meshal Al Ajmi ska göra sitt för att täta igen bakåt.

– Det gäller att lära sig av de misstagen vi gjorde tidigare på isen. Vi har stor respekt för alla de andra lagen som deltar men vi ska göra vårt bästa för att bli mästare och jag tror att vi har en chans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.