Överskott på platser stänger två förskolor

Uppdaterad
Publicerad

Hammarbyängens och Oxbackens förskolor i Västerås stängs i sommar. Anledningen är att de båda förskolorna har för få barn för att fylla alla platser och för att få balans i budgeten, väljer kommunen därför att stänga förskolorna.

– Huvudskälet är ekonomin. Vi var tvugna att skära någonstans och eftersom vi ser ett överskott på förskoleplatser i augusti där, så blev det där, säger Amanda Agestav (KD), ordförande för förskolenämnden.

Under 2014 gick den kommunala förskolan back 10 miljoner, eftersom kommunens prognoser för hur många barn som skulle börja, inte riktigt stämde överens med verkligheten. En av anledningarna var att det under förra året öppnade 10 fristående förskolor, som man från kommunens sida inte hade räknat med.

– Vi har haft för dåliga prognoser, men det är något vi jobbar på att förbättra, säger Amanda Agestav (KD).

Totalt är det ett 40-tal barn som berörs av nedstängningarna. Men alla kommer att erbjudas platser på andra förskolor i samma område. Detsamma gäller för personalen.

Nu finns det för många förskoleplatser, men förra året var det ju brist – finns det inte en risk att det blir brist igen om ni nu stänger de här förskolorna?

– Det är jättesvårt att säga. Som det ser ut nu så tyder prognoserna på det. Men det kan alltid ändras, säger Amanda Agestav (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.