Foto: Seth Wenig / TT

Så oroliga är vi för Ebola

Uppdaterad
Publicerad

Ebola har drabbat vissa länder oerhört hårt genom förluster av tusentals människoliv, men viruset har dessutom orsakat stor oro runt om i den värld, som med dagens resvanor känns ganska liten.

Vi ställer oss på torget i Västerås för att prata om Ebola och oron. Den tycks så långt bort hos vissa.

– Jag planerar att kanske åka till Marocko över jul och borde väl vara orolig, men är det inte, säger Kenneth Risberg, som vi möter på stan i Västerås.

Ebolautbrott

Hos andra tycks den så nära.

– Min kompis kommer hem från Marocko om några dagar och jag är orolig för att hon kanske tar med något, men hon är ju välkommen förstås, säger nästa förbipasserande, Susanne Jakobsson.

Avråder från resor till riskländer

Vi besöker en resebyrå och får reda på att charterbolagen har stoppat alla resor till den destination som ligger närmast Ebolautbrottet. Det är Gambia.

– Det är liten efterfrågan i de länderna hur som helst, säger chefen på resebyrån.

Svenska resebyråer väljer att följa Utrikesdepartementets rekommendationer. De avråder i nuläget på grund av Ebola endast från resor till Liberia, Sierra Leone och Guinea.

Döden alltid närvarande

Vi frågar Kenneth Risberg, som inte verkar särskilt orolig, varför han inte är rädd. Han säger att rädslan är mer än befogad i länderna där Ebola härjar, men att den på andra håll kan göra mer skada än nytta.

– När vi är rädda går vi från den breda stigen till den alltför smala, det är aldrig bra.

Själv har han på sistone fått perspektiv. Han hamnade mitt i skogsbranden och fick fly hals över huvud i båt.

– Döden är ju hela tiden närvarande, den kan slå mig i huvudet samma sekund du stänger av mikrofonen, säger han och går vidare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet