Västmanlands lokaltrafik, VL, i Västerås Foto: Daniel Gustafsson/Svt

Så ska kommunen nå klimatmålen

Uppdaterad
Publicerad

År 2020 ska utsläppen av växthusgaser ha minskat med 60 procent per invånare i Västerås, enligt kommunens klimatmål. De senaste siffrorna visar att man kommit en god bit på vägen.

– Hittills har vi sett att utsläppen av växthusgaser har minskat med 34 procent sedan år 1990. Det är ett bra resultat, men jag tror att vi kan göra mer, säger Anna Jungmarker, klimatstrateg inom Västerås stad.

Stor minskning

På 90-talet låg utsläppen av växthusgaser på 8,8 ton per invånare och år, i Västerås kommun. Idag ligger siffran på närmare 5,8 ton per invånare, en minskning med drygt 34 procent. Några av orsakerna till det är, enligt kommunen, att vi sedan 90-talet har börjat producera biogas av matavfall, att vi åker mindre bil och att fjärrvärmeproduktionen har blivit renare.

Men kommunens mål är att utsläppen per invånare, år 2020, ska ligga på 3,5 ton per år. Därför har man utformat ett klimatprogram med åtgärder inom flera olika områden. Ett exempel är kommunens satsning på kollektivtrafiken.

– Det nya kollektivsystemet ska göra det enklare för resenärerna att ta bussen istället för bilen. Dessutom går bussarna på biogas, vilket minskar utsläppen, säger Anna Jungmarker.

Miljardprogram

Totalt kommer alla åtgärder som finns med i kommunens klimatprogram att kosta runt 3,5 miljarder kronor att genomföra. Men under 2015 kommer kommunen att se över programmet och eventuellt lägga till ytterligare åtgärder och mål, vilket gör att det kan bli ännu dyrare.

– Det är mycket pengar, men alla måste bidra till att motverka klimatförändringarna. Varmare klimat gör att vi till exempel får mer intensivt regn, som kan ställa till problem i samhällsstrukturen eftersom vägar blir översvämmade, säger Anna Jungmarker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.