Foto: TT

Skogsbrand avslöjade stora brister

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbranden i Västmanland hade kunnat få mindre ödesdigra konsekvenser. Brister hos räddningstjänsten, kommunerna och länsstyrelsen gjorde att räddningsinsatsen var för långsam och underdimensionerad, enligt en utvärdering.

När branden startade 31 juli förra året var brandrisken i området extremt hög. Ett brandområde som var 30 gånger 30 meter när larmet kom till SOS Alarm hade hunnit bli till 400 gånger 600 meter när räddningstjänsten kom på plats – 40 minuter försenad.

– Det är jätteallvarligt att man inte gick på den direkt. Med tanke på att det var torrt och varmt borde man ha insett att det skulle sprida sig, säger Aud Sjökvist som har lett utredningen kring skogsbranden.

De inledande insatserna att omringa branden misslyckades och på kvällen brann ett område på omkring 150 hektar, motsvarande över 200 fotbollsplaner. På kvällen den 4 augusti brann 14 000 hektar, 20 000 fotbollsplaner.

Omöjligt jobba effektivt

I den utvärdering av arbetet som nu lämnats till regeringen beskrivs de brister som ledde till att branden fick en sådan spridning. Det gjordes ingen riskbedömning när räddningstjänsten larmades ut i inledningsskedet och under det första dygnet saknades såväl folk som material. Det gjordes inte heller någon uppskattning av hur den fortsatta spridningen skulle kunna se ut och det saknades dessutom kunskap om hur branden bäst skulle bekämpas.

– Det finns fina planer på hur man ska agera vid skogsbränder, men de verkar snarare vara vad som önskas och inte vad man kan. Det fanns inte heller någon fungerande ledning eller kunskap till att samverka. Till exempel tackade man nej till hjälp från hemvärnet och skogsbolag, säger Aud Sjökvist.

Efterlyser nationell modell

Aud Sjökvist efterlyser nu en nationell ledningsmodell som centrala aktörer kan arbeta efter och en övergripande princip som kan leda till snabba beslut och snabb handling vid olyckor och kriser även om beslutsunderlaget är ofullständigt.

– Man har alltså mycket att jobba med, säger hon.

I ett pressmeddelande säger inrikesminister Anders Ygeman (S): ”Utredaren pekar på flera brister. Nu ska vi gå vidare med förbättringsåtgärder, så att vi kan hantera framtida olyckor på ett bättre sätt.”

Fakta: En person omkom

Branden startade den 31 juli och bedömdes vara under kontroll först den 11 augusti.

Under branden omkom en person och två personer skadades allvarligt.

De materiella förlusterna var stora och drabbade – sett till monetära värden – främst skogsägare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.