Skolan där eleverna redan har utomhuslektioner

Uppdaterad
Publicerad

Som vi rapporterat tidigare vill skolläkarna i Västmanland införa fysisk aktivitetet varje dag, på alla skolor i Västmanland. På Bäckhammarskolan i Ramnäs är man på god väg. Där har eleverna utomhuslektioner en gång i veckan.

– Jag skulle vilja ha det 2-3 gånger i veckan. För man får frisk luft och då tycker jag att man jobbar bättre, säger Ängla Ehn, elev på Bäckhammarskolan.

I drygt ett och ett halvt år har eleverna på Bäckhammarskolan i Ramnäs haft utomhuslektioner i olika ämnen,  en gång i veckan. Det efter att eleverna som gick i femman våren 2013, skrivit till skolminister Jan Björklund (Fp), om att de ville ha fler idrottslektioner i skolan. Eftersom det inte var möjligt, införde skolan istället utomhuslektioner.

– Barnen blir mer koncentrerade och har lättare att varva ner, när de väl kommer in sedan och har lättare att komma in i det de ska göra ,säger läraren Frida Lundqvist Wittorp.

Nytt projekt

Skolläkarna i Västmanland har, som vi berättat tidigare, tagit initiativet till ett nytt projekt, som planeras dra igång till våren 2015. Utöver raster och idrottslektioner vill de att eleverna ska få möjlighet att röra på sig flera gånger varje dag, under lektionstid, på alla skolor i länet.

Något som även elverna på Bäckhammarskolan skulle vilja se mer av.

– Det är jobbigt att sitta still och koncentrera sig hela tiden. Så jag skulle vilja röra på mig också, säger eleven Hannah Uitto.

– Kan man införa det varje dag, vore det jättebra, för alla elever och även vuxna på skolan, säger Frida Lundqvist Wittorp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.