Turista i gruva eller trädtopp

Uppdaterad
Publicerad

Glöm husvagn eller charter – nu ska det vara spektakulärt på semestern.

Jakten på det spektakulära boendet har blivit en drivkraft för oss när det kommer till semestern.

-Det finns en pågående trend just nu, vi söker upplevelser i någon form på semestern. Det räcker inte bara att bo på en campingplats, vi vill gärna bo lite unikt. Vi vill ha något att berätta, och kanske skryta om, när vi kommer tillbaka från semestern, säger Henrik Wester på Västmanlands Kommuner och Landsting.

Sala – en av orterna med cocktailturism

På flera platser i landet finns den här typen av unika boenden. Utanför Boden finns ett boende med trädkojor i olika utformning, i Jukkasjärvi finns ishotellet, Västerås har ett hotellrum under vattenytan i Mälaren och i Sala har man gruvsviten, 155 meter ner i urberget.

-Det finns ett uttryck som kallas ”coctaliturism”, och gruvsviten har väl ett högt ”coctalivärde”, säger Katarina Litzén som är VD för Sala Silvergruva. Man kan berätta om sin övernattning när man kommer hem, nästa gång man går på fest.

Bo ensam 155 meter ner i ett berg

I gruvan marknadsför man sig med att det är kallt och fuktigt. Man bor helt ensam, eller som par, 155 meter ner i berget och det finns bara torrdass. Ändå kommer folk från hela världen för att övernatta i sviten.

-Det här säger ju något om vad vi vill ha ut av semestern, säger Katarina Litzén, jag tror man vill ha med sig ett minne som man kommer ihåg och som man kan berätta om när man kommer hem. Har man gjort en lång resa på semestern, vill man kunna berätta om någonting udda och lite speciellt när man kommer hem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.