Näringsminister Mikael Damberg (S) presenterade budgeten i Västerås. Foto: SVT

”Unga ska inte gå arbetslösa”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen presenterade den rödgröna regeringen sitt budgetförslag för nästa år på flera platser i landet. I Västerås var näringsminister Mikael Damberg (S) och pratade budget. En viktig del är målet att få fler i jobb och det är framför allt ungdomarna det handlar om.

– Unga människor som är arbetslösa ska ha rätt till jobb, utbildning och praktik. De ska inte gå arbetslösa, säger Mikael Damberg (S)

För att minska arbetslösheten bland ungdomar vill regeringen satsa drygt 1,2 miljarder under 2015, för att unga som står utanför arbetmarknaden ska få kombinera arbete och studier. Dels genom utbildningskontrakt, en modell man använt sig av i Västerås och som inspirerat regeringen, och dels genom så kallade traineejobb, inom bland annat äldreomsorgen.

 För att kunna genomföra detta och övriga investeringar i budgeten kommer man bland annat att höja arbetsgivaravgiften för unga, något som oppositionen ser som ett misslyckande i arbetet med att minska arbetslösheten bland unga:

– Nu höjer man kostnaderna för företagen och det kommer inte leda till att man anställer flera, säger Jessica Polfjärd, skattepolitisk talesman för moderaterna.

– Enligt experter är det smartare att gör individuella insatser än att göra denna breda skattesänkning, säger Mikael Damberg (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.