Valseger för Skolgårdspartiet

Uppdaterad
Publicerad

Ett flertal skolor runtom i Örebro och Västmanland håller nu skolval. Det är fler jämfört med 2010. En av dem är Kilaskolan i Sala.

Eleverna fick ta ställning till motioner från bland annat Matdemokraterna och Skolgårdspartiet.

God förståelse för demokrati

– Vi vill bygga ut klätterställningen på skolgården, säger Malin Guldbacke från vinnande Skolgårdspartiet.

– Vi driver frågan att vi vill ha fräschare klassrum, bättre arbetsro, musik och tuggummi på lektionerna, säger Herman Lindblom Andersson från Skolpartiet som fick 14 procent av rösterna.

Per Sverkersson, som är lärare på skolan, tycker att barnen har god förståelse för demokrati. Däremot är det lite klurigare med vad de riktiga politiska partierna tycker och vad som skiljer dem åt. Därför får barnen på Kilaskolan jobba med egna partier och frågor som de tycker är viktiga.

– Jag hoppas vi får chefen med oss så att nåt av de vinnande förslagen går att genomföra, säger han.

Nästan alla deltog

Vinnande med 23 procent var Skolgårdspartiet. Därefter följde Tilltryggspartiet (19 procent), Matdemokraterna (18 procent), Skolpartiet (14 procent), Miljödemokraterna 7 (procent), Minipartiet (6 procent), Kallle Ankepartiet (5 procent) och Övriga röster (5 procent). Valdeltagandet var nästan totalt, 96 procent av eleverna la sin röst.

I Örebro län kommer sammanlagt 47 skolor genomföra ett skolval. Det är tio skolor fler jämfört med 2010, då 14.655 elever röstade. I Västmanland är det 36 skolpr som deltar mot 20 år 2010. Enligt uppgifter är det rekordmånga skolor i landet som har anmält sitt intresse för att arrangera skolval i år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.