Vargflock i Hallstahammar kommer från Kölstareviret

Uppdaterad
Publicerad

Vargflocken som drog ner ett vildsvin, norr om Berg, utanför Hallstahammar, i påskhelgen, kommer från Kölstareviret. Det menar Daniel Mallwitz, som är vilthandläggare på länsstyrelsen i Västmanland.

– Det handlar om en familjegrupp – alltså ett revirmarkerande par och deras valpar, säger han.

Enligt Daniel Mallwitz är det inte särskilt ovanligt att en vargfamilj dödar ett vildsvin. Men att det sker mitt på ljusa dagen är mindre vanligt, eftersom de oftast rör sig i gryning eller skymning. 

– Det är inte jätteovanligt, men det är inget man ska förvänta sig att se, säger Daniel Mallwitz.

Förutom Kölstareviret finns ytterligare fyra vargrevir i Västmanland. Länsstyrelsens årliga kartläggning av varg i länet, som pågår just nu, visar att ett nytt vargrevir har växt fram i brandområdet, som kallas för Kärrgångsreviret. Det innebär att Västmanland har tre egna vargrevir och två som delas med Örebro och Dalarnas län. Kartläggningen visar också att vargkullarna blivit något fler.

– Vi har sett en liten ökning i antalet valpkullar som har fötts, säger Daniel Mallwitz.

Innebär det att det kommer att bli lättare att se varg i Västmanland nu? 

– Nej, jag skulle nog säga att det är lika svårt som det var förra året, säger Daniel Mallwitz. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.