De tar sig över Medelhavet i hopp om ett bättre liv, under första halvan av 2015 handlade det om cirka 137.000 människor. Den siffran är enligt FN:s flyktingorgan, UNHCR, rekordhög och väldigt anmärkningsvärd. Majoriteten av de som flyr lämnar krig eller förföljelse och antalet är en ökning till det dubbla från samma period förra året.
”Lämnar ingen oberörd”
Mattias Lindholm, kommunikatör på kustbevakningen och talesperson för Frontex, är på plats på Sicilien. Han arbetar med det svenska fartyget Poseidon, som räddar flyktingar på havet.
– Det är möten som inte lämnar någon oberörd. Jag såg en mamma som kom i land med två barn efter att ha varit på havet i tio dygn, varav tre utan mat och vatten. I hennes blick fanns bara tacksamhet och som förälder är det omöjligt att inte bli berörd, säger han till SVT Nyheter.
Många från Syrien
I UNHCR:s rapport framgår att en tredjedel av de som kommer till Grekland eller Italien är flyktingar från Syrien. Andra vanliga länder att lämna är Eritrea och Afghanistan.
– Medan Europa diskuterar hur man bäst ska möta den växande krisen på Medelhavet, måste vi vara klara med att de flesta som kommer till Europa över havet är flyktingar som söker skydd från krig och förföljelse, säger FN:s flyktingkommissarie António Guterres i ett uttalande.
Väntas öka
Antalet flyktingar som tar sig över Medelhavet väntas öka under andra halvåret eftersom det alltid är fler som försöker ta sig över under sommaren.
– Vi stannar till den 31 augusti men vi är inte en lösning på problemet. Kustbevakningen kan inte göra något åt regimen i Syrien eller skapa stabilitet i länderna söder om Sahara. Det krävs politiska beslut och ambitioner, säger Mattias Lindholm.
Under våren drunknade många flyktingar på Medelhavet, den siffran har sjunkit. I april rapporterades 1.300 flyktingar döda och i juni 12 personer.
Allt fler migranter på Medelhavet
2010: 9 700 personer
2011: 70 000 personer
2012: 22 500 personer
2013: 60 000 personer
2014: 219 000 personer
2015: 137 000 personer*
*TIll och med den 29 juni.