Poseidons befälhavare Claes Jakobsson i Messina, Italien. Foto: Mattias Lindholm, Kustbevakningen.

Svenska Poseidon förde ytterligare 500 migranter i land

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska fartyget Poseidon anlöper just nu hamnen i Mesina på Sicilien. Ombord på fartyget finns 501 migranter som kustbevakningen tog ombord på Medelhavet under gårdagen.

Vid hamnen väntar italienska myndigheter, personal från Frontex, sjukvårdspersonal och hjälpmyndigheter.

– Det görs en första bedömning av hälsotillståndet, och de som behöver förs undan och får extra vård, säger Mattias Lindholm, kommunikatör på svenska kustbevakningen, som är på plats.

Flyktingkrisen i Europa

De omkring 500 migranterna togs ombord under förmiddagen i går – 104 personer från en gummibåt och 397 från italienska örlogsfartyg som plockat upp dem vid ett tidigare tillfälle.

– Så brukar man göra ibland, eftersom vi redan hade migranter ombord fyllde vi på och begav oss sedan mot land.

Två dygn till havs

Poseidon har genomfört ett tiotal räddningsinsatser på Medelhavet under våren och sommaren. Även förra veckan tog man hand om runt 500 migranter. Den här gången är människorna i bättre skick än förra veckan.

– De var bara ute till havs i ett dygn när vi kom fram, och så tog det ett dygn att ta sig till Messina, säger Mattias Lindholm.

Migranterna ska enligt honom komma från olika länder, främst från södra Afrika.

”Ingen mer ska dö”

Inne på själva hamnområdet släpps inga civilpersoner in. Men Mattias Lindholm berättar om sina egna möten med lokalbefolkningen.

– Man möter väldigt mycket förståelse för oss som bidrar från andra länder. Men många känner också en uppgivenhet. De ser inget slut på detta.

– Vi och alla andra här nere vet att det här inte är en långsiktig lösning, men vi bidrar i alla fall till att ingen mer ska dö på sin flykt till ett annat liv.

Ny insats samma kväll

Poseidon fick rycka ut ännu en gång redan samma kväll, för att rädda 104 personer utanför kusten vid Libyens huvudstad Tripoli. Migranterna färdades i en gummibåt och tros ha varit på havet i 12 till 24 timmar. Deras hälsostatus var relativt god, enligt Kustbevakningens kommunikatör Mattias Lindholm.

– Vår besättning kunde notera lättare skärsår och kroppsskador som vi rätt enkelt kunde plåstra om. Det var en lugn och sansad insats den här gången, säger han till TT.

Fakta: Poseidon

Det svenska fartyget Poseidon har hittills räddat 1.650 migranter på Medelhavet, under ett tiotal uppdrag. Den svenska kustbevakningen tjänstgör i Frontex operation Triton som regeringen beslutade om den 30 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet