Soum Rithy (längs till vänster), en av dem som överlevde Röda khmerernas terror i Kambodja, gråter samtidigt som han kramar Chum Mey, som överlevde det ökända fängelset Tuol Sleng. Känsloutbrottet kom efter den historiska domen mot en av de tidigare ledarna för Röda Khmererna – Nuon Chea, 88, mer känd som ”Broder nummer två”. Foto: TT

Röda khmer-ledare dömda till livstidsfängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den FN-stödda krigsbrottsdomstolen i Kambodja har dömt två tidigare Röda khmer-ledare till livstids fängelse för brott mot mänskligheten.

Det är första gången som ledare för den grymma regimen döms.

De historiska domarna föll på torsdagsmorgonen efter en två år lång rättegång mot Pol Pots andreman, 88-årige Nuon Chea, – kallad ”broder nummer två” – och 83-årige Khieu Samphan som var formell statschef i Röda khmerernas regim.

Två miljoner dog

Under Röda khmererna hårdföra styre, 1975-1979, dog två miljoner kambodjaner, nästan en fjärdedel av befolkningen. De avrättades eller dog av svält och överarbete. Städer tömdes på folk som tvingades arbeta på jordbrukskooperativ när regimen, under ledning av ”broder nummer ett”, Pol Pot, skulle skapa sin maoistiska bondeutopi. Regimen dödade också alla som den ansåg vara fiender: intellektuella, minoriteter samt tidigare ledare och deras familjer.

Första domen

Detta är första gången som Röda khmerledare döms. Pol Pot själv dog 1998.

Nuon Chea och Khieu Samphan har rätt att överklaga domarna, men domaren Nil Nonn sade att de på grund av brottens allvar ”ska förbli häktade tills domarna blir slutgiltiga”. Båda männen nekar till anklagelserna. De har tidigare uttryckt ånger men sagt att de varken beordrade eller kände till dödandet, skriver BBC.

Ett fyraårigt skräckvälde

Röda khmererna kom till makten i Kambodja 1975 efter ett uppror mot den USA-stödda regimen, en stödjepunkt för USA i Vietnamkriget.       

Under Röda khmererna fyraåriga styre dog två miljoner kambodjaner, nästan en fjärdedel av befolkningen. De avrättades eller dog av svält och överarbete.                          

Städer tömdes på folk som tvingades arbeta på jordbrukskooperativ när regimen skulle skapa sin bondeutopi, inspirerad av den kinesiska maoismen.

I ledningen stod Pol Pot, kallad ”broder nummer 1”.

Regimen dödade också alla som den ansåg vara fiender: intellektuella, minoriteter samt tidigare ledare och deras familjer.                      

Röda khmererna störtades 1979 efter en invasion av grannlandet Vietnam, som representerade en annan och mindre extrem form av kommunism.                                    

Rörelsen fortsatte dock ett gerillakrig från baser i djungeln nära gränsen till Thailand. De sista hård föra medlemmarna höll ut till 1998.

Pol Pot själv dog samma år. De dömda ledarna Nuon Chea och Khieu Samphan var andreman i rörelsen respektive formell statschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.