Igor Plotnitskij (till höger) tillsammans med separatistledaren i Donetsk – Alexander Zachartjenko. Foto: TT

Separatistledare utmanar Porosjenko på duell

Uppdaterad
Publicerad

Ledaren för en av de främsta rebellgrupperna i östra Ukraina, Igor Plotnitskij, utmanar Ukrainas president Petro Porosjenko på en duell som ett sätt att lösa den blodiga konflikten.

Igor Plotnitskij, som stod som segrare i separatistvalet i staden Luhansk, som dömts ut av Kiev och väst, anser att en dödlig duell med den ukrainske presidenten är det bästa sättet att få slut på striderna i östra Ukraina.

Vill ha tvekamp

”Låt oss (som de gamla slaviska krigsherrarna och de ärofulla kossak-atamanerna) mötas i en tvekamp. Den som segrar dikterar sina villkor för motparten”, skriver Plotnitskij i ett öppet brev som publicerats på den självutnämnda ”folkrepulikens” hemsida.

Krimkonflikten

Plotnitskij skriver att han överlåter till Porosjenko att välja vapen och plats för duellen.

”Mitt förslag är inte impulsivt utan ett resultat av övervägande under lång tid. Om du fortfarande vill spilla dina och våra soldaters blod och även deras fruars, mammors, äldres och barns så visa att du också är beredd att spilla även ditt eget, fortsätter han.

Plotnitskij refererar till en intervju med Porosjenko som i veckan publicerades i den tyska dagstidningen Bild. Porosjenko sade bland annat att landet är ”redo för ett fullskaligt krig mot Ryssland”.

”Plotnitskij bara värd duell i domstol”

Att Porosjenko skulle ställa upp på Plotnitskijs blodiga utmaning är högst tveksamt.

”Plotnitskij är bara värd en duell i ukrainsk domstol”, skrev Jevhen Perebyinis, talesperson för det ukrainska utrikesdepartementet, på mikrobloggen Twitter, som svar på separatistledarens utspel.

Enligt FN:s beräkningar har sammandrabbningar i östra Ukraina krävt 4 317 dödsoffer sedan oroligheter bröt ut på allvar i mitten av april.

I genomsnitt har 13 personer om dagen dödats i strider sedan en uppgörelse om vapenvila träffades den 5 september i Minsk.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet