Sju personer har gripits i Bryssel. Gripandena ska vara kopplade till tisdagens terrordåd. Foto: TT

Flera gripna i samband med terrordåd

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer greps under torsdagskvällen efter flera polisinsatser i Bryssel. Under fredagsmorgonen uppges ytterligare en person ha gripits. Under dagen kommer beslut att fattas om de ska delgivas misstanke.

Gripandena under torsdagen ha skett i samband med genomsökningar av Brysselområdet Schaerbeek i norr och Jette i väster, liksom i stadskärnan. Det uppger åklagaren enligt ett uttalande, rapporterar Reuters.

Tillslagen kommer två dagar efter attackerna som slog mot flygplatsen och tunnelbanestationen Maelbeek i landet, som dödade minst 31 personer och skadade omkring 300.

Terrorn i Bryssel

På fredagsmorgonen ska ytterligare en person ha gripits, rapporterar belgiska nyhetskanalen RTBF. Gripandet ska ha skett i södra Bryssel i samband med en sökning som slutade i gryningen. Det är ännu oklart vad personerna misstänks för, men gripandena ska vara kopplade till tisdagens terrordåd.

Ytterligare man jagas

Myndigheterna är pressade att leverera resultat efter att det framkommit att bombmännen varit kända av polisen sedan tidigare. Bröderna El Bakraoui stod även på USA:s terroristlista, uppger källor till Reuters.

Dessutom har Turkiet uppgett att man tidigare utvisat Ibrahim El Bakraoui, som sprängde sig på flygplatsen, och samtidigt varnat Belgien för att han var en potentiell terrorist.

Ytterligare en man jagas också för dådet vid tunnelbanestationen Maelbeek, uppger poliskällor för AFP. Han ska ha fångats på övervakningsfilm från stationen med en stor väska och i samtal med den självmordsbombare som myndigheterna identifierat som Khalid El Bakraoui. Uppgiften är dock ännu obekräftad.

Gripande i Tyskland

Samtidigt har tysk polis gripit två personer i Tyskland, enligt Spiegel Online med misstänkt koppling till attentaten i Bryssel i tisdags. Männen ska ha gripits på var sitt håll, den ena i Düsseldorf och den andra  i Giessen.

Tysk polis vill inte bekräfta uppgifterna fullt ut, men uppger att ett gripande har skett med en möjlig koppling till Brysseldåden. Mannen som greps i Düsseldorf ska tillhöra ett salafistiskt nätverk i området. Han ska ha gripits sommaren 2015 vid den turkiska gränsen på väg in i Syrien, vid samma tid som Khalid El Bakraoiu, självmordsbombaren i Bryssels tunnelbana.

Den nu gripna mannen och El Bakraoiu ska också ha återvänt till Amsterdam med samma plan och tysk underrättelsetjänst försöker nu fastslå vilken koppling de två männen hade till varandra. Mannen i Giessen greps vid en rutinkontroll av polis. Han ska haft två ”suspekta” sms i sin telefon. Bland annat förekom El Bakraoius namn i ett. I ett annat, skickat strax efter kl 9, vid tillfället för attentatet i Bryssels tunnelbana, förekommer det franska ordet ”fin” (slut). Den gripne ska vara marockansk medborgare.

Långt framskriden terrorplan

Förutom gripandena i Bryssel och Tyskland har fransk polis gripit en person i Paris som är misstänkt för att ha föreberett en terrorattack på fransk mark. Planerna var långt framskridna, säger inrikesminister Bernard Cazeneuve.

Mannen ska ha varit inblandad i en polisutredning 2015 tillsammans med Adbelhamid Abaaoud. Abaaoud var den utpekade hjärnan bakom dåden i Paris i november, och dödades i en våldsam polisinsats i Parisförorten Saint-Denis veckan efter dåden.

Den nu gripna fransmannen dömdes då, i juli 2015, i sin frånvaro för att rekryterat personer för terrorresor till Syrien.

Mannen greps i går morse i Boulogne-Billancourt, en förort väster om Paris. Under kvällen genomfördes sedan en räd mot mannens bostad i Argenteuil, norr om Paris. Polisen ska där ha funnit flera explosiva ämnen liksom militärklassade vapen.

Uppgifterna kommer från poliskällor till Itélé. I ett uttalande i går uppgav Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve att ingen tydlig koppling kunde göras mellan torsdagens gripande och vare sig dåden i Paris eller de i Bryssel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet