Nedläggningshotade Sinfonietta blir kvar. Foto: SVT/arkiv

Sinfonietta blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Den nedläggningshotade Sinfonietta blir nu kvar. Det beslutade Västmanlandsmusikens styrelse AU under ett sammanträde under tisdagen där man diskuterade hur verksamhetens ekonomi kunde bli långsiktigt hållbar.

I många år har verksamheten gått i underskott. Därför fick Västmanlandsmusikernas styrelse i uppdrag av ägarna, Västerås stad och Landstinget, genomföra en översyn utifrån den förutsedda ekonomiska svårigheten som väntar de kommande tre åren.

Första alternativet för att få behålla Sinfonietta, var en kraftigt nedskärning av hela verksamheten med syftet att minska kostnaderna.

Andra alternativet som stod med, var att bli samgående med musikorganisationer i grannlänen, och tredje alternativet var omstrukturering av Västmanlandsmusiken från att arbeta med egna anställda musiker till att köpa konserter av andra orkester, vilket hade inneburit en nedläggning av Sinfonietta.

Beslutet man tog var att gå vidare med alternativ ett och göra en kraftig nedskärning.

– Det som beslutades var att se på tjänstgöringsgraden och gå ned till 60 procent på musikerna. Det är bra vi kan göra någonting som kan klara ekonomin långsiktigt, men som gör att vi kan behålla orkestern. Vi vill värna om vårt regionala uppdrag som är viktigt för oss, säger Anders Teljebäck (S), styrelsens ordförande, till SVT Nyheter Västmanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.