Åklagaren Lars-Göran Wennerholm yrkar på livstids straff och utvisning. Foto: TT

Åklagaren: Finns ingen annan skyldig än 35-åringen

Uppdaterad
Publicerad

Det är ställt utom rimligt tvivel att den anklagade 35-åringen är skyldig till mordet på Lisa Holm. Det finns inga andra alternativ, säger åklagaren när slutpläderingen inleddes i Skaraborgs tingsrätt i dag. Åklagaren Lars-Göran Wennerholm yrkar på livstids straff och utvisning.

35-åringens DNA finns på flera ställen på mordplatsen, bland annat på minst tio ställen på Lisa Holms kläder, och flera vittnen har sett hans bil i närheten av caféet i Blomberg där Lisa Holm jobbade vid tiden för mordet.

Enligt åklagaren lyckades mannen locka Lisa Holm till bilen och övermanna henne vid ingången till en lada mittemot caféet. I tumultet flög hennes handske och ett örhänge av och hittades där senare. Inne i ladan hängde 35-åringen flickan och tejpade runt hennes ansikte.

Mordet på Lisa Holm

Därefter ska han ha skurit ned kroppen med en kökskniv, rullat in henne i plast och kört till Martorp, där han slängde hennes kläder på en rishög och föste hennes kropp in i ett skåp i en arbetsbod. Kroppen hittades där nästan en vecka senare.

Lars-Göran Wennerholm anser att brottet var planerat.

– 35-åringen känner väl till caféets öppettider och känner till när flickorna kommer in.

Ifrågasätter hängningen

Både mannens och Lisa Holms DNA fanns på repet och röret där hon hängde, men mannens försvarsadvokat menar att de många DNA-spåren kan förklaras av att mannen jobbade på platsen och att hans psoriasis gör att han får sår på händerna och blöder.

Försvarsadvokaten ifrågasätter också vittnesmålet att flickan ska ha varit vid liv när hon hängdes.

– Om flickan varit vid liv när hon hängts kan man tänka sig att hon rört sig men det ser vi inga spår av på väggen. Det gör att vi kan ifrågasätta hängningen, säger advokaten som också tar upp att utredarna inte har hittat Lisa Holms DNA i mannens bil.

Inte utsatt för sexuellt våld

Lisa Holm ska inte ha utsatts för något sexuellt våld, men en sexbrottsforskare som vittnade under rättegången menar att mördandet i sig kan vara en del av tillfredsställelsen i ett brott med sexuella motiv.

– Brottet var oerhört rått och brutalt. Avsikten var hela tiden att döda henne. Det är dödandet som var tillfredställelsen. Inget annat övergrepp har skett på Lisa Holm, detta var ingen våldtäkt som gick fel. Avsikten var att anfalla henne, hänga henne och sedan få tillfredsställelse av det, säger åklagaren.

Efter mordet ska 35-åringen ha åkt hem, ringt sin mamma och ätit middag med sin fru.

Stoppade joggerska

Den 6:e juni, dagen innan Lisa Holm kidnappades och mördades, hade 35-åringen stoppat en joggerska och försökt få henne att följa med i hans bil, men kvinnan hade känt ett obehag och sprungit vidare. Joggerskan kunde peka ut mannen och hans bil när hon vittnade under rättegången.

– Han ljuger uppenbarligen om den 6 juni. Han ljuger uppenbarligen om att han varit hemma den 7 juni vid tiden för mordet, säger åklagaren.

Enligt vittnen försökte mannen också avstyra Missing People från den plats där 17-åringens kropp senare hittades, men försvarsadvokaten kontrade med att 35-åringens engelska är dålig och att det kan ha uppstått ett missförstånd när han talade med organisationen. 

Under slutpläderingen tittade 35-åringen ned i bordet och visade ingen reaktion. Han har har beskrivits som duktig på sitt jobb, men asocial och en person som inte tar kontakt med människor.

”Inte uteslutet att det var brodern som mördade”

Mannen nekar fortfarande till mordet, men hans försvarsadvokat säger att han redan har blivit dömd på grund av den intensiva mediebevakningen. 

– 35-åringen har varit flitig och arbetsam och fungerat bra. Varför skulle han vilja ställa till det så här för sig själv?

Försvarsadvokaten menar också att det inte är uteslutet att den 35-årige mannens bror begick brottet, eller att det fanns någon annan som visste att Lisa Holm var ensam just då. Dessutom kan Lisa Holm ha varit vid liv i flera dagar efter att hon försvunnit, när ingen visste var hon fanns, menar mannens advokat.

– Ibland blir det väldigt mycket av väldigt lite. Bevisningen i det här fallet är väldigt ojämn, säger hon och fortsätter kritisera hur utredningen har skötts:

– Har man missat och blandat ihop DNA-bevisningen? Det har ju hänt förut. Här har man ju sopat in väldigt mycket material. 35-åringen är väldigt rädd för att det ska ha skett något misstag där.

– Det verkar inte så tänkbart att han ensam skulle ha fått in Lisa i skåpet som polisen behövde vara fyra för att få ut henne ur.

Försvarsadvokaten kallade själv en rättsläkare som vittnade att kroppen kan ha lagts i skåpet senare.

– Då faller ju hela tidsrymden som åklagaren lagt upp.

Dom kommer inte att meddelas i dag, utan först om ett par dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Lisa Holm

Mer i ämnet