Foto: TT

Sommargass och höga temperaturer i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Efter en vecka då sommarvädret gjort sig gällande i söder får nu stora delar av Sverige smaka på riktigt solgass. I söder väntas temperaturen nafsa på 30 gradersstrecket – och sensommaren hänger sig kvar nästa vecka, enligt prognosen.

Molnen försvinner under fredagskvällen och helgens första väderkarta, över lördagsmorgonen, varslar om sol över hela landet – något som sannerligen har varit en bristvara hittills i sommar.

– Både Svealand och Norrland får vackert väder och högtrycksbetonat hela helgen. Uppehåll och trevligt sensommarväder, konstaterar SVT:s meteorolog Lasse Rydqvist.

”Åtminstone 27 grader”

De enda molnen som går att sikta i Sverige under inledningen av lördagen hittas i Norrlands inland. Även Götaland får räkna med vackert väder, och under lördagen med rejält höga temperaturer.

– Vi ser att det kan bli åtminstone 27 grader allra längst ner i Skåne, och likaså på västkusten och i Göteborg, säger Lasse Rydqvist.

Men SVT-meteorologen höjer samtidigt ett varningens väderfinger: Det är just i nämnda områden, Skåne och västkusten, som det närmar sig regn under sena lördagskvällen.

Skåne kan få åskknallar

– Det har varit lite osäkert om regnet kommer dra in, eller om högtrycket kommer orka hålla emot. Nu verkar det dock ganska säkert att det blir regn i söder och längst med västkusten. Det kan också förekomma någon åskknall, säger han.

Det kan således bli blixtrande föreställningar, i flera bemärkelser, för de många tusentals personer som just nu besöker musikfestivalen Way out west i Göteborg, konstaterar Lasse Rydqvist.

– Faktiskt i samband med att First Aid Kit (den populära svenska popduon, reds. anm.) börjar spela väntas regnet dra in över Göteborg. Regnet ligger kvar ett tag under söndagen, men det trycks sedan undan av högtrycket, säger han.

Sommarvärmen håller i sig

I det stora hela väntas dock en rejäl sommarhelg i Sverige med höga temperaturer och blygsamma vindar.

Och den som gläds åt solen och värmen får njuta ännu mer eftersom prognosen säger att inledningen av nästa vecka fortsätter på den inslagna vägen.

–  Först framåt slutet av nästa vecka väntas högtrycket avta, säger Lasse Rydqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.