Sveriges kommuner och landsting har valt att tillsätta en utredning som ska undersöka kommunernas situation när det gäller socialsekreterare. Foto: TT/Montage

Barn riskerar att dö

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på socialsekreterare är så stor att barn riskerar att dö, menar fackförbund och kommuner som slår larm om den akuta situationen. 

Vi sitter i ett av mötesrummen i Flens kommunhus, samma rum som används för att bestämma vilken hjälp utsatta barn och familjer ska få. 

– Där har du klubban som klubbar igenom alla individbeslut. Maktens klubba, säger Anna Väst, socialsekreterare i Flens kommun. 

Här har trycket på socialsekreterarna varit så hårt att tre stycken sjukskrivit sig på grund av stress och facket varnar nu för en ohållbar situation. 

– Jag känner mig oerhört frustrerad, jag är riktigt arg inombords. Jag känner medlidande för mina medlemmar, de stackarna som ska sitta där och göra ett arbete på 150–200 procent, säger Mikael Kjelleros Endrell, skyddsombud i Flens kommun. 

Viktig uppgift

Socialsekreterarna finns där för att rädda familjer och barn som far illa. De är polisens förlängda arm och i deras händer vilar ett stort ansvar. Deras ja eller nej kan vara skillnaden mellan liv och död. Men de är för få och pressen på dem är hög.

– Det finns nivåer av ansträngdhet och som det har varit den sista tiden här så är det inte hållbart, inte för oss medarbetare och inte för våra klienter, säger Anna Väst. 

Situationen i Flen är långt ifrån unik. Över hela landet larmar kommuner om bristen på socialsekreterare. Extra svårt är det att få tag i personal sommartid. 

– Det är även svårt att få tag på personal via bemanningsföretag, säger Åsa Furén-Tulin, sektionschef på Sveriges kommuner och landsting. 

Tidigare händelser oroar

Många minns fallet i Karlskrona tidigare i år där en åttaårig flicka dog. Socialtjänsten utreds nu för brister, eftersom ärendet blev liggande. 

I Flen är man orolig för att samma sak ska hända där. Enligt facket blir ärenden liggande utan kontroll när personalen är borta och ännu värre är det under semestertider. 

– De som har varit sjukskrivna, deras mejlboxar har inte gåtts igenom. Där kan det komma in orosanmälningar och det är väldigt oroväckande om man tänker på hur den var i Karlskrona. Det är inte långt ifrån att samma sak händer här, säger Mikael Kjelleros Endrell.

– Det där känner jag faktiskt inte till, så det kan jag inte svara på, säger Lenita Granlund, chef på socialförvaltningen i Flen.

Om det är som de säger då. Vad tycker du då?

– Det får jag undersöka och se vad vi har för åtgärder att vidta, säger Lenita Granlund. 

Från ledningens håll märks också bristen på socialsekreterare. 

– Vid en eventuell frånvaro av socialsekreterare så är det ju svårt att få tag på vikarier. Vi kanske behöver höja grundbemanningen, säger Lenita Granlund. 

Situationen utreds

Sveriges kommuner och landsting har följt utvecklingen i flera år och nu har man valt att tillsätta en utredning som ska undersöka kommunernas situation när det gäller socialsekreterare. 

– Det är en myndighetshandläggning och vi är till för skydd för barnen och då blir jag djupt oroad. Jag blir oroad för personalen, men även för cheferna som verkligen vill anställa kvalificerad personal och som inte får tag i personal, säger Åsa Furén-Tulin, sektionschef på Sveriges kommuner och landsting. 

För Anna Väst, som arbetar som socialsekreterare i Flen väntar en tuff sommar. Hon har svårt att förstå varför inte mer pengar satsas på just socialtjänsten. 

– Det är på bristningsgränsen på många ställen i Sverige. Jag kan inte förstå att man inte agerar. För varje krona man pytsar in i socialtjänsten tänker jag att det får man tillbaka, man får lägre kostnader för sjukvård, skolan, brott och skadegörelse. Många sådana saker kan ju förhindras, säger Anna Väst, socialsekreterare i Flens kommun. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.