Foto: TT

Aten: Brandbomber mot polisen

Uppdaterad
Publicerad

En generalstrejk i protest mot åtstramningspolitiken lamslår stora delar av Grekland. Allt från kollektivtrafik till sjukhus och hamnar slås ut av strejken som nu ser ut att bli våldsam i delar av huvudstaden.

Grekisk polis skjuter nu tårgas mot demonstranter i Aten efter att dessa kastat brandbomber mot polisen. Tidigare demonstrerade tusentals på stadens gator mot de besparingsåtgärder som EU och IMF har krävt och som landets vänsterledare Alexis Tsipras lovat genomföra.

Strejken lamslår nyckelfunktioner i hela den grekiska ekonomin. Bland annat står färjetrafiken till den grekiska övärlden stilla, liksom stora delar av de grekiska flygbolagens flygningar.

Strejken, den första i sitt slag sedan nyvalet i september, är utlyst av Greklands två stora fackliga paraplyorganisationer, offentliganställdas Adedy och privatanställdas GSEE.

Syftet hindra Tsipras  från att skära ner

Syftet med strejken är att förhindra att Greklands koalitionsregering, med vänsterledaren Alexis Tsipras som premiärminister, genomför den nya omgång åtstramningar i krislandet som krävs av långivarna för att de ska betala ut nya nödlån till det konkursmässiga eurolandet.

Företrädare för Tsipras egna parti, Syriza, har uttalat sitt stöd till de strejkande.

– Vi genomför en överenskommelse som inkluderar åtgärder som är orättvisa, säger regeringens talesperson Olga Gerovasili självkritiskt.

Facken i landet har utöver strejken även kallat till demonstration, där de planerar att tåga förbi parlamentet och nära det hotell där långivare och grekiska företrädare sitter och diskuterar villkor nästa omgång nödlån och kapitaltillskott till grekiska krisbanker.

Fakta: Tredje programmet på fem år

En av de hetaste frågorna i förhandlingarna mellan Grekland och långivarna just nu rör landets skydd mot utmätning av primärbostäder för hushåll med problem att betala amorteringar och räntor på bolån.

Stödprogrammet till Grekland är det tredje på fem år och innehåller totalt nödlån och kapitaltillskott till bankerna på 86 miljarder euro.

Grekland var i somras nära att sparkas ut ur eurozonen sedan ett tidigare stödprogram till landet spårat ur till följd av oenighet om långivarnas krav på reformer av pensionssystemet, skatter, privatiseringar och avregleringar.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.