Beväpnad polis söker igenom personer som gömt sig i köpcentret i Nairobi under terrorattacken. Svante Yngrot befann sig i köpcentret när attacken inträffade och fick fly med fru och barn. Foto: Scanpix / SVT

Svante om skräcktimmarna i köpcentret

Uppdaterad
Publicerad

Svante Yngrot tvingades fly med fru och barn under terrorattacken i Nairobi.

Svante Yngrot var och handlade grönsaker till lördagsmiddagen tillsammans med sin fru och sin tvåårige son. Plötsligt stormade folk in som började skjuta och han hörde ett flertal explosioner. Han berättar för SVT Nyheter att folk sprang i panik till höger och vänster.

– Jag tar min fru och mitt barn och rusar mot en evakueringsutgång. Vi springer upp en våning och stänger in oss i ett rum med 150 andra personer.

Terrorattack i Nairobi

Barrikaderade sig i lokal

De hjälps åt med att dra för hyllor och lådor för dörren så att ingen ska kunna ta sig in. Svante och hans familj gömmer sig under en hylla där de stänger in sig med en plywoodskiva och en filt.

– Hela tiden fanns oron att de skulle ta sig in. Då och då försökte de skjuta sig in och det är klart att vi var rädda. Vi sticker ut väldigt mycket som utlänningar.

Hur skulle du beskriva stämningen i rummet?

– Full av fruktan och skräck. Vi följde vad som hände via mobilen och vid ett eventuellt fritagningsförsök var vi rädda att vi skulle bli träffade i en eventuell skottlossning, säger Svante Yngrot.

”Svårt att föklara för en tvååring”

Under de timmarna som gick försökte Svante och hans fru att agera lugnt.

– Man måste hålla på ganska länge och sjunga sånger och försöka förklara för en tvååring varför man ligger under en filt under en hylla i ett köpcenter.

Efter tre timmar kom en öppning och familjen lyckades fly ur köpcentret.

– Sonen är lika glad som vanligt, det är skönt. Men jag och min fru har en lång kväll framför oss med mycket tankar, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Nairobi

Mer i ämnet