Ägg är ett proteinrikt livsmedel. Foto: TT

Svenskarna har fått äggmani

Uppdaterad
Publicerad

Sedan år 2000 har svenskarna drastiskt ökat sin äggkonsumtion. Frode Slinde, docent i klinisk nutrition, talar om en äggtrend.

Att kollegan tar upp ett ägg ur handväskan på fikarasten eller din polare häller i sig en äggshake efter gymmet är kanske inte en helt främmande syn, eftersom vi äter ägg som aldrig förr.

Genomsnittssvensken äter nämligen tolv kilo ägg per år och sedan år 2000 har konsumtionen av ägg ökat med 46 procent, enligt Statistiska centralbyrån.

– Svenskarna äter mindre kött, men behöver ändå få i sig proteiner, då är ägg en bra proteinkälla. Dessutom tränar många på gym och dricker ägg efteråt, säger Frode Slinde, docent i klinisk nutrition.

Ingår i LCHF-dieten

En annan förklaring till varför svenskarna äter så många ägg är att det är ett förhållandevis kalorisnålt och billigt livsmedel och ingår i LCHF-dieten. Förutom protein innehåller ägg selen och D-vitamin, som är bra för skelettet.

– Det är inte heller så svårt att tillaga ägg, tillägger Slinde.

Hur många ägg ska man äta per dag?

– Det finns ingen sådana rekommendationer.

Finns det någon risk att det blir för många ägg och att man får i sig för mycket kolesterol?

– Nej, inte så länge man äter balanserat.

Fakta: Olika typer av ägg

Ägg från burhöns

I varje bur bor max tio hönor, med en golvyta motsvarande 750 kvadratcentimeter per höna. Burarna är inredda med sittpinne, värprede och ströbädd.

Ägg från frigående höns inomhus

Hönsen rör sig fritt i stora stallar med strö på golvet, max nio höns per kvadratmeter golvyta. De har tillgång till sittpinnar i olika höjder och reden att lägga ägg i.

Ägg från frigående höns utomhus

Hönorna rör sig fritt i stallet och har möjlighet att gå ut. Varje höna ska ha tillgång till fyra kvadratmeter yta i en rasthage, och vintertid tillgång till en vinterträdgård under tak.

Ekologiska ägg

Hönsen går fritt i stora stallar med mer utrymme än i annan produktion, max sex hönor per kvadratmeter golvyta. Hönsen kan gå ut i gräsbevuxna rastgårdar. Minst 95 % av fodret ska vara ekologiskt odlat.

Omega 3-ägg

Omega-3-berikade ägg innehåller extra mycket av fettsyran, som sägs förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Hönsen har fått foder som berikats med linfrö eller fiskleverolja.

Källa: Svenska Ägg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.