Att kollegan tar upp ett ägg ur handväskan på fikarasten eller din polare häller i sig en äggshake efter gymmet är kanske inte en helt främmande syn, eftersom vi äter ägg som aldrig förr.
Genomsnittssvensken äter nämligen tolv kilo ägg per år och sedan år 2000 har konsumtionen av ägg ökat med 46 procent, enligt Statistiska centralbyrån.
– Svenskarna äter mindre kött, men behöver ändå få i sig proteiner, då är ägg en bra proteinkälla. Dessutom tränar många på gym och dricker ägg efteråt, säger Frode Slinde, docent i klinisk nutrition.
Ingår i LCHF-dieten
En annan förklaring till varför svenskarna äter så många ägg är att det är ett förhållandevis kalorisnålt och billigt livsmedel och ingår i LCHF-dieten. Förutom protein innehåller ägg selen och D-vitamin, som är bra för skelettet.
– Det är inte heller så svårt att tillaga ägg, tillägger Slinde.
Hur många ägg ska man äta per dag?
– Det finns ingen sådana rekommendationer.
Finns det någon risk att det blir för många ägg och att man får i sig för mycket kolesterol?
– Nej, inte så länge man äter balanserat.