Foto: Scanpix

Segt surfa i mobilen med överfullt 3G-nät

Uppdaterad
Publicerad

Går det segt när du försöker surfa i mobilen? Anledningen kan vara ett överfullt 3G-nät. Operatörerna prioriterar nämligen att bygga ut 4G, samtidigt som användningen av mobilt internet exploderar.

Under det senaste året har trafiken över mobilt internet ökat med över 90 procent. Det visar färsk statistik från statliga Post- och telestyrelsen.

Nu börjar svenskarnas mobila internetanvändning bli så omfattande så att 3G-näten helt enkelt blivit fulla. Allt fler svenskar märker av att internet i mobilen drabbats av trafikstockning. Lars Östlund, egenföretagare utanför Stockholm, upptäckte i våras att hans mobila internetuppkoppling i praktiken slutade fungera.

–Det märktes bland annat för att mejlen bara stod och tuggade. Försöker man öppna en vanlig webbsida så gick det bara inte. I praktiken blev internet oanvändbart.

Mobiloperatörens kundtjänst rekommenderade honom att prova att använda internet imorgon i stället. Efter månaders problem så gav han upp och bytte mobiloperatör.

Bygger inte ut 3G-näten

Problemet handlar i grunden om att operatörerna inte byggt ut 3G-näten i samma takt som användningen ökat. På två år har användningen av mobilt internet fyrdubblats. Allra mest ökar användningen av internet i smarta mobiler. 3,2 miljoner av de svenska mobilerna har idag ett sådant abonnemang där fri surfning på internet med mobilen ingår.

Mobilnäten hänger helt enkelt inte med i den här snabba utvecklingen.

Samtidigt tjänar mobiloperatörerna allt större belopp på vårt mobila surfande. På fem år har intäkterna från avgifter på mobilt internet tiodubblats. Förra året var operatörernas intäkter för mobilt internet uppe i nästan sex miljarder.

Men de pengar som mobiloperatörerna investerar satsar de inte på 3G-näten, utan i stället framför allt på en teknik som nästan inga av våra mobiler har stöd för ännu: 4G.

–Det stämmer att 3G-näten är fulla, och min bedömning är att det gäller alla operatörer. Mobiloperatörerna satsar hellre på att lägga sina resurser på att bygga ut 4G i nuläget, säger Bengt Nordström, telekomanalytiker, till SVT.

Operatör tllbakavisar kritiken

Han menar att operatörerna nu måste inse att de också måste bygga ut 3G-näten, som ju är det som alla vanliga användare kommer att fortsätta använda ett tag till.

Men de mobiloperatörer som SVT talat med tillbakavisar kritiken om att mobilnäten skulle vara överbelastade:

–Jag tycker nog att man kan surfa väldigt väl med mobilen i Sverige. Framför allt om du jämför med andra länder. Om du åker till London till exempel så går det mycket segare när man surfar, säger Lars Nyberg, vd och koncernchef på Teliasonera.

Det händer i din mobil

När du upplever att internet slutar fungera i din smarta mobil så kan det hända att du ändå kan ringa. Det beror på att operatörernas basstationer för 3G kastar ut dig till det gamla 2G-nätet när det är fullt i 3G-nätet.

I praktiken så fungerar inte moderna internet-tjänster i det gamla 2G-nätet. Du kan ofta se i överkanten på din mobil en symbol som visar om du har 3G-täckning (eller täckning för turbo-3G, som ofta anges med ett H).

För att återfå kontakt med 3G-nätet kan du starta om telefonen, eller prova att försätta mobilen i ”flygläge” och sedan direkt därefter stänga av flygläget.

Med vissa mobiltelefoner kan man också låsa telefonen i 3G-läge i telefonens inställningar, för att undvika att basstationen för över telefonen till det gamla 2G-nätet där mobilt internet i praktiken inte fungerar.

(SVT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.