77.000 bilar körde utan säkerhetssystem

Uppdaterad
Publicerad

Trots lysande varningslampor är det många bilister som kör omkring med trasiga bilar.

Enligt Bilprovningens statistik var det 77 292 personbilar som underkändes vid besiktningen förra året på grund av lysande eller icke-fungerande varningslampor.

I januari 2012 började Bilprovningen att undersöka att varningslamporna för bilens olika säkerhetssystem, exempelvis krockkuddar, anti-sladd och ABS-bromar, inte lyser och att de fungerar som de ska. Nu har man sammanställt statistiken för förra året och det visar sig att totalt 77 292 personbilar underkändes vid kontrollbesiktningen på grund av lysande eller icke-fungerande varningslampor.

– Det är fler bilar än vad vi kunde tro som har brister i det här, säger Morgan Isacsson, teknikkonsult på Bilprovningen.

”Handlar om säkerhet”

Allvarligast ser Bilprovningen på att mer än 50 000 personbilar blev underkända på grund av att systemet för krockkuddarna, SRS, inte fungerade. Utöver det fanns det brister i ABS-systemet, alltså det som förhindrar att hjulen låser sig när man bromsar, hos över 24 000 bilar och drygt 3 000 hade fel på anti-sladdsystemet.

– Det här handlar om trafiksäkerhet i allra högsta grad. Till exempel krockkuddssystemen har man användning för först den dag man krockar, och då är det jätteviktigt att fungerar. Det kan ju vara skillnaden mellan liv och död, säger Morgan Isacsson.

Okunskap

Förutom att de flesta blev underkända på grund av att någon varningslampa lyste var det även en del som blev det för att lamporna inte fungerade överhuvudtaget. Det beror ofta på att någon medvetet satt de ur funktion för att helt enkelt dölja att något system är trasigt. Att byta vissa av säkerhetssystemen kan nämligen vara en förhållandevis dyr affär, och har man en gammal bil kanske man anser att det inte är värt pengarna.

– Jag tror det handlar om okunskap och om att spara pengar – man tror inte att man ska krocka, man tror inte att systemen ska behövas. Man tänker att man kör lugnt och säkert, men när det väl kommer en kritisk situation kan det gå riktigt illa, säger Morgan Isacsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.