SVT:s Margit Silberstein kommenterar

Åkesson vill locka väljare från LO

Uppdaterad
Publicerad

”Vill behålla vågmästarrollen i riksdagen”

Jimmie Åkesson sänder kalla kårar från talarstolen i Västerås rätt in i både det socialdemokratiska partihögkvarteret på Sveavägen i Stockholm och LO-borgen på Norra bantorget. Med arbetskraftsinvandringen som slagträ ska Åkesson locka väljare inom LO-kollektivet att bryta upp från Socialdemokraterna och söka sig till Sverigedemokraterna.

Angrep höger och vänster

Jimmie Åkesson flödade över av självförtroende och kaxighet när han talade till ombuden på partimötet i Västerås. Han fällde sin dom över andra partier till höger och vänster, men mest till vänster. Trots att han egentligen såg han inte så mycket höger eller vänster i politiken. Åkesson vill istället ge bilden att alla partier trampar runt i samma gröt, där alla tillhör det socialliberala etablissemanget – utom Sverigedemokraterna som är det enda sanna och tydliga oppositionspartiet.

SD-landsdagar

Vill vara vågmästare

Jimmie Åkessons ängslan är att Sverigedemokraterna ska förlora sin vägmästarroll i riksdagen. Han ser med vånda på det stora gapet mellan blocken till de rödgrönas fördel. Och han befarar att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänstern ska få egen majoritet. Då skulle Sverigedemokraternas dagar som vågmästare vara bara ett minne eftersom de rödgröna skulle få igenom sin politik av egen kraft. Därför tänker Jimmie Åkesson lägga ned stor kraft på att resa runt till arbetsplatser i landet med den uttalade ambitionen att dränera Socialdemokraterna på väljare. Och han ser en potential inom LO-kollektivet där Sverigedemokraterna idag är näst största partiet efter Socialdemokraterna.

Försöker locka väljare hos LO

Bland en del av LO:s medlemmar finns uppfattning att arbetare som kommer hit från andra länder dumpar lönerna och konkurrerar ut dem som bor här och de som är födda i Sverige. Även LO:s ledning och Socialdemokraterna är oroade över arbetskraftsinvandringens konsekvenser. De kräver att prövningen mot arbetsmarknadens behov, som togs bort 2008, återinförs. Men, till skillnad från LO och Socialdemokraterna, drar Sverigedemokraterna slutsatsen att arbetskraftsinvandringen ska vara ytterst begränsad. Förhoppningen är att det budskapet ska vara en magnet för att locka LO-medlemmar.

Reinfeldt kan gynnas

LO:s bekymmer är inte bara att deras medlemmar dras till ett främlingsfientligt parti. Oron gäller lika mycket att flykten till Sverigedemokraterna ska leda till att Fredrik Reinfeldt blir kvar vid makten efter valet nästa år. Jimmie Åkessons strävan att själv växa på bekostnad av Socialdemokraterna gynnar Fredrik Reinfeldt.

Invandringsgfrågan viktig

Det allmänna tilltalsordet ifrån talarstolen är ”Sverigevänner”. Jimmie Åkesson använde samma uttryck, fast han ägnade ovanligt liten del av sitt tal åt att tala om ”massinvandring” som det heter i Sverigedemokraternas språkbruk. Men i slutet av sitt tal sammanfattade Åkesson vad som gäller framöver. Slaget står mellan nationalism och internationalism, sa han. Det betyder, förklarade han efteråt, att slaget står mellan massinvandring och de som värnar Sverige. Han fick också frågan, med anledning av en tidningsartikel, om han varit inne på att släppa taget om invandringsfrågan.

”Den tanken har jag aldrig tänkt en enda gång under hela mitt politiska liv”, blev svaret.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-landsdagar

Mer i ämnet