Foto: Greenpeace/Scanpix

Aktivister gripna vid Ringhals

Uppdaterad
Publicerad

Polisen hittade under morgonen fyra aktivister vid kärnkraftverket vid Ringhals. Vid Forsmark befinner sig fortfarande två aktivister.

Polisen i Halland uppger att man under morgonen hittat fyra personer vid kärnkraftverket Ringhals. Man kommer under dagen att fortsätta sökandet efter fler obehöriga inom området.

Trots att Uppsalapolisen under morgonen sade sig vara ”hyfsat säkra” på att inga obehöriga personer befinner sig på Forsmark, befinner sig två personer fortfarande inom kärnkraftverkets område, enligt ABC.

74 meter från reaktor 1

Isadora Wronski, taleskvinna för gruppen, befann sig på ett tak inom området när hon vid åttatiden i morse talade med SVT.

– Vi befinner oss på ett tak 74 meter från reaktor 1.

Under hatten cirkulerade en helikopter i luftrummet ovan kärnkraftverket, men inga vakter har hade hittills synts till, enligt Isadora Wronski.

– Det verkar inte som om det råder någon form av förhöjd säkerhet. I somras hittade man spår av sprängmedel på det här kärnkraftverket, och att vi då har kunnat ta oss in så här är fullständigt ofattbart.

Tog sig in med stege

Enligt Isadora Wronski var det inte svårt för aktivisterna att ta sig in på området.

– Vi använde oss av en vanlig stege för att ta oss in. Därefter klättrade vi upp på ett tak, men fick förflytta oss till ett annat tak, då strålningen var för hög.

Syftet med Greenpeaceaktionen är, enligt Isadora Wronski, att rikta uppmärksamhet mot den bristfälliga säkerhet som råder inom den svenska kärnkraften.

– Vi vill att miljöminister Lena Ek ska agera och ta reaktorena ur drift. I dagsläget tonar myndigheterna bara ned problemen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.