Foto: SVT

Stora skillnader vad som erbjuds efter bröstcanceroperation

Uppdaterad
Publicerad

Det är stora regionala skillnader i vad kvinnor erbjuds efter en bröstcanceroperation. 43-åriga Christina fick inte reda på att bröstrekonstruktion var en möjlighet i stället för protes.

– Det är för jävligt att jag fick söka upp den informationen själv, säger hon.

För kvinnor står bröstcancer för mer än en femtedel av alla cancerfall i Sverige. En diagnos som kan komma som en chock för många. 43-åriga tvåbarnsmamman Christina Myrberg från Göteborg fick beskedet på telefon i maj förra året.

– Det var som ett vacuum, men jag försökte hålla humöret uppe trots att jag var väldigt ledsen, säger Christina Myrberg.

Hon läste på om bröstcancer för att vara väl förberedd inför det som väntade.

– Redan vid första mötet visade läkaren på Sahlgrenska upp hur bröstproteser kunde se ut, säger Christina Myrberg. Och jag är ju nybörjare på det här med cancer, medan de är experter.

Inte ensam

Men efter att ha sett en dokumentär på SVT:s Kunskapskanalen om en kvinna i samma situation insåg Christina att, i stället för protes, är en bröstrekonstruktion faktiskt en möjlighet efter att ett eller två bröst opererats bort.

– Det är för jävligt att jag fick söka upp den informationen själv, säger Christina Myrberg.

Hon är inte ensam. Det är långt ifrån alla landsting som i mötet med patienten erbjuder bröstrekonstruktion. Något som nu uppmärksammats i en debattartikel i tidningen Dagens medicin.

– Anmärkningsvärt är att andelen bröstbevarande kirurgi varierar väldigt mycket mellan olika regioner i landet, som vi ser det får inte patienten hela spektrat av information från sitt landsting, säger en av debattartikelförfattarna, Jana de Boniface, överläkare vid bröst- och endokrinkirurgiska kliniken, Karolinska universitetssjukhuset i Solna, till SVT.

Alla borde få veta

Det finns även andra förklaringar, till exempel skillnader mellan stad och landsbygd, men det kan inte, enligt Jana de Boniface, förklara hela variationen. En annan skillnad är andelen bröstbevarande kirurgi för mindre tumörer, i vissa regioner är den siffran 85 procent, i en annan bara 55 procent.

– Varje patient borde få veta vilka alternativ som finns, frågan om patienten vill att bröstet ska byggas upp igen bör tas upp antingen i samband med operation eller senare, säger Jana de Boniface.

I debattartikeln framförs tre förslag för att bröstcancerkirurgin ska bli mer jämlik för kvinnor i hela Sverige. Först och främst bör alternativen bröstbevarande kirurgi och borttagning av hela bröstet diskuteras, och om borttagning väljs, så ska patienten få information om rekonstruktion.

Kunskapsbas

Vidare ska en kunskapsbas om faktaläget kring bröstcancerkirurgi vara fritt tillgänglig. Och avslutningsvis vill artikelförfattarna att ett utbildningscentrum för onkoplastikkirurgi (onkologi är läran om tumörsjukdomar) byggs upp.

Första prioritet är givetvis att bekämpa cancern, men Christina Myrberg efterfrågar också ett samtal kring kvinnans utseende efter operationen.

– Ens personlighet ligger mycket i utseendet och jag hade inte trivts med ett bröst.

Så för Christina Myrberg var valet självklart.

– Med all respekt för de kvinnor som gör ett annat val så kände jag inte för att vara stympad, säger Christina Myrberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.