Anna Kinberg Batra troligt alternativ som ny M-ledare. Foto: Roger Vikström/TT

M väljer ny partiledare 10 januari

Uppdaterad
Publicerad

Alliansens fyra representanter säger att de är redo och ser fram emot att möta väljare inför det kommande valet i mars. Moderaterna väljer en ny partiledare den 10 januari.

– Det vi ser i dag är ett resultat av hur det går om man kommer till regeringsmakten dåligt förberedd, vi har sett uppbrutna överenskommelser, vi har sett uppbrutna löften till väljarna om valfriheten. Nu har Stefan Löfven beslutat att gå till nyval i mars och då antar vi utmaning att samtala med väljarna om just jobb, tillväxt, arbetslinjen och de stora utmaningar som Sverige har framför sig, säger Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson uppger för SVT Nyheter att Moderaterna kommer att tidigarelägga sin extrastämma och välja en ny partiledare den 10 januari.

Decemberöverenskommelsen

På torsdag nästa vecka har Moderaternas valberedning sitt nästa möte och planen är då att presentera Anna Kinberg Batra som partiledarkandidat.

Lööf: ”Tydlig vänstergir”

Centerpartiets ledare Annie Lööf ansåg att det är en ”tydlig vänstergir” som lett regeringen till dagens situation.

– Vi ser fram emot att möta väljarna och vinna deras förtroende.

Folkpartiets ordförande Jan Björklund menar att det som Alliansen varnat för har skett.

– Vi varnade under valrörelsen gång på gång att om de rödgröna vinner blir det kaos, för de var inte förberedda. Och det visar sig att det blev så. Vi välkomnar att åter ge Sverige en Alliansregering så snart som i mars.

Hägglund: ”Tiden mellan val meningslös”

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund påpekade att ett extra val riskerar att inte riktigt lösa de stora problem som ligger i minortetsregerandet.

– De senaste dagarna har vi sett uppvisningar där partier säger att man kommer att rösta emot varje regeringsbildare som inte går det egna partiet till mötes. Vi har en besvärlig situation.

Men han avslutade sitt tal med att upprepa det som övriga av Alliansens representanter sagt: Att de ser fram emot extra valet.

– Vi tycker att tiden mellan val är meningslösa transportperioder, säger Göran Hägglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet