Foto: TT

Allt fler drönare i luften hotar flygtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Användandet av drönare ökar i landet, samtidigt som det knappt finns några regler kring hur själva flygandet ska gå till. Bara kring flygplatser måste drönarflyg anmälas till trafikledningen, annars är det fritt fram. Både Transportstyrelsen och Luftfartsverket vill att reglerna ska skärpas.

– Jag fick ett larm på mobilen: en drönare är i luften, gå genast ned. Jag tvingades till en nödlandning, berättar helikopterpiloten Vladimir Stolica för SVT.

Drönarna, små obemannade farkoster som styrs med hjälp av radio, ökar snabbt i landet. De syns inte på radar, bara med blotta ögat. Bara för de större drönarna som används för kommersiell flygning behövs tillstånd av Transportstyrelsen.

Sedan 2011 har cirka 700 tillstånd getts för stora drönare, bara i år handlar det hittills 250 tillstånd. Men majoriteten av drönarna är mindre och används för hobbybruk. För dem behövs inget tillstånd.

Hoppas på nya regler

Vid flygning behöver man bara anmäla trafiken nära flygplatser i övrigt är det fritt fram. Både Transportstyrelsen och Luftvartsverket hoppas nu på nya EU regler som skall reglera drönartrafiken bättre än idag.

– En kollision rätt in i fronten på en helikopter med en drönare vore en katastrof. I värsta fall skulle den slå ut helikoptern och få den att störta, säger piloten Vladimir Stolica till SVT Nyheter.

Fakta om drönare

En obemannad luftfarkost, vanligen benämnd drönare, är ett motorförsett luftfartyg utan pilot ombord. Obemannade luftfartyg går under ett antal olika benämningar, som UAV, UAS, drönare/drones, RPAS med flera.

I Sverige är det Transportstyrelsen som ger tillstånd för drönare i svenskt luftrum. Det vanligaste användningsområdet är flygfotografering.

För att ta bilder på till exempel gator, torg eller stränder krävs ett tillstånd från Länsstyrelsen, som granskas av Datainspektionen, eftersom sådana foton räknas in under kameraövervakningslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.