Allt större nedskräpning på Kebnekaise. Foto: TT Nyhetsbyrån / SVT

Allt mer skräp på Sveriges högsta berg

Publicerad

Det blir allt mer populärt att bestiga Sveriges högsta berg Kebnekaise. Fjällstationen har haft en rekordsommar. Men med fler besökare ökar också nedskräpningen längs leden.

– Det värsta vi hittade där uppe var spritflaskor, ölburkar, kalsonger, sanitetspåsar och sillburkar. Det såg ut som att folk hade haft fest där uppe, berättar Malin Mulder.

Hon och Måns Palmberg är kollegor och jobbar tillsammans på Kebnekaises fjällstation. I somras tröttnade de på klagomålen om de nedskräpade rastskydden vid Kebnekaises topp.

– Vi tänkte: ”varför kan inte vi göra något åt saken eftersom det inte är någon annan som gör det”. När vi väl kom upp förstod vi varför folk klagade, säger Måns Palmberg.

Besöksrekord

Enligt Svenska Turistföreningen har Kebnekaises fjällstationen haft besöksrekord i sommar. Hur många av besökarna som faktiskt går upp till toppen vet man inte. Men man vet att de lämnar spår efter sig.

– Det verkar vara många som tycker att det ska vara Svenska turistföreningens eller länsstyrelsens ansvar. Men det är ju varje människas ansvar att plocka ned sitt eget skräp, säger Malin Mulder.

Säckvis med skräp

För några veckor sen var den ideella stiftelsen Håll Sverige Rent och Försvarsmakten uppe och på Kebnekaise och plockade skräp. På bara några timmar fyllde de fem stycken 125-literssäckar med bland annat plastförpackningar, läskburkar och cigarettfimpar.

– Egentligen är det samma faktorer som påverkar personer där som i vilken annan miljö som helst. Besökarna ser inte att det är de själva som måste ta ansvar för sitt skräp där uppe. De tror att någon annan ska lösa problemet åt dem, säger Joakim Brodahl, kommunikationschef på Håll Sverige Rent.

Eva Oskarsson som är naturbevakare på Länsstyrelsen i Norrbotten håller med om att det har blivit mer skräpigt i närheten av Kebnekaise. Men på det hela stora tycker hon ändå att fjällbesökarna sköter sig bra.

– Jag skulle säga att det är lika vanligt att hitta skräp i fjällen som att hitta någon person som vill hjälpa till att plocka skräp. Fjällturisten är en duktig turist, säger Eva Oskarsson.

Här kan du läsa mer om Håll Sverige Rent.

Fakta: Kebnekaise

  • Sveriges högsta berg, 2097.5 meter högt
  • Två toppar, Nord- och Sydtoppen. Den senare är dryga halvmetern högre.
  • Namnet kommer från lulesamiskans ”giebnne gajsse”, ungefär kittel respektive hög fjälltopp.
  • Namnet syftade troligen ursprungligen på ett närliggande fjäll, men missförstånd mellan lantmätare och samer orsakade sammanblandningen.
  • Kebnekaise har blivit något lägre de senaste åren, sommaren 2007 var toppen till exempel 2103 meter högt, detta beroende på att Sydtoppen är täckt av en glaciär.
  • Kebnekaises kala Nordtopp är 2097 meter hög, vilket troligen kommer att bli Sveriges högsta punkt om Sydtoppen fortsätter smälta. En icke-istäckt Sydtopp är 2060 meter hög.
  • Som högst har den då glaciärtäckta Nordtoppen 1922 uppmätts till 2135 meter.
  • Sveriges lägsta naturliga punkt ligger utanför kristianstad i Skåne, och marknivån är här 2.41 meter under havsytan. Punkten är belägen där det tidigare var en sjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.