Skogsarbetare lever farligt

Uppdaterad
Publicerad

Svenska skogsföretag utsätter ensamma skogsarbetare för allvarliga risker och rutiner saknas för första hjälpen, det visar Arbetsmiljöverkets kartläggning.

– Det är jätteallvarligt. Att kunna ge första hjälpen snabbt i skogen är väldigt viktigt, det är långt för ambulanser och räddningstjänst att ta sig ut, säger Patrik Hemmingsson på Arbetsmiljöverket.

Patrik Hemmingsson leder just nu en nationell inspektion av skogsbranschen. Bakgrunden är att myndigheten vill få ner antalet allvarliga olyckor och dödsolyckor bland skogsarbetare.

Många måste förbättra säkerheten

Den vanligaste olycksorsaken är att tappa kontrollen över motorkedjesågen eller att halka omkull. Arbetsmiljöverkets kartläggning visar att många skogsföretag brister när det gäller kunskaper och rutiner för ensamarbete och första hjälpen.

Under de runt tusen inspektioner som hittills har gjorts har drygt 1.700 brister upptäckts.

– Det är ett tecken på att branschen har många brister att jobba med för att förbättra säkerheten, säger Patrik Hemmingsson.

”Orolig att maskinen ska välta”

Ett av företagen som inspekterats är Ulfs Skogsentreprenader i Julö AB som har sin verksamhet strax norr om Tierp. Isabelle Eriksson Hållkvist har arbetat där i två år. När hon är ute och avverkar skog tänker hon alltid på riskerna. Hon ser till att ta det försiktigt och har mobilen med sig.

– Jag är främst orolig för att maskinen på något sätt ska välta omkull. Eller att man fäller ett träd över hytten. Det kan lätt hända om det är tät skog.

Få besiktningar utan anmärkningar

Skogsföretaget klarade sig utan några anmärkningar. Det är sällan det händer. Under Patrik Hemmingssons tio år som inspektör har det bara skett fyra gånger tidigare. Chefen Ulf Eriksson säger att han prioriterar säkerheten högt.

– Jag vill att min personal ska kunna jobba och må bra hela tiden. Det är den största vinsten för mig än att ha sjukskrivna eller skadade anställda.

Arbetsmiljöverket fortsätter med skogsinspektionerna fram till årsskiftet. Totalt ska 1.500 besök göras.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.