Nu kommer nästa snöoväder Foto: Scanpix

Nytt snöoväder drar in över södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Kommande dygn drar ett snöoväder in över Sydsverige och det varnas för omfattande problem i trafiken, inställda tåg och bussar och konsekvenser för andra viktiga samhällsfunktioner.

SMHI utfärdade under förmiddagen en klass 2-varning för Smålandskusten vidare en bit upp över Östergötland samt för Öland.

Ovädersvarningarna har duggat tätt den senaste tiden och säsongsrekord i snöfall har slagits. Och kommande dygn kanske nya rekord noteras för då är det dags för nästa snöoväder. Precis efter att ha suckat ut efter gårdagens snöoväder från väster – över västkusten och Skåne och som i dag, måndag förmiddag, i försvagad form finns kvar över Skåne och Blekinge med lokalt fortsatt snöande här och var – är det bara att vända blicken österut där nästa snöområde snart väntas dra in.

Stora mängder snö

SMHI befarar hårda vindar och intensivt snöande med början sen eftermiddag, kväll. I morse utfärdades en klass 2-varning för det kommande dygnet och den gäller området längs kusten från norra Blekinge, Småland och vidare upp en bit över Östergötland samt för Öland.

Det nya snöområdet tillsammans med hård blåst väntas drabba i stort sett hela södra Sverige och en klass 1-varning gäller för hela Götaland upp till sydöstra Svealand och Gotland. Det är bara ett område på Västkusten från Göteborg ner till Halmstad och vidare in över delar av Småländska höglandet som skonas. Förutom Norrland är det ovädersvarning som gäller kommande dygn.  

Kylan består

Vintern har kommit med besked lagom till första advent och inledningen på julmånaden december. Hela landet är inbäddat i ordentligt med snö, lager på lager och så vitt känt blir det vitt på marken som gäller ett tag.

Någon mild luft går inte att hitta i väderprognoserna och det blir minus i hela landet resten av veckan. Från noll till minus fem längst i söder. Kring tio i mellersta delarna och ner mot 20 grader kallt i Norrland.

De redan stora mängder snö som kommit samt det som väntas närmaste dygnet blir kvar på backen med stråk av påfyllnad i öster där snöbyar från Östersjön väntas dra in under den här veckan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.