Antalet fattiga barn ökade med 28.000

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fattiga barn i Sverige har ökade med 28.000 mellan 2008 och 2009.

Rädda Barnen lade på onsdagen fram sin årliga fattigdomsrapport som visar att 13 procent, 248.000 barn, var fattiga, år 2009 jämfört med 11,5 procent året innan.

-Det är ett trendbrott, nu krävs en nationell handlingsplan säger Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin, till SVT.

De flesta i Sverige har fått det allt bättre ekonomiskt, det gäller även barn. Men parallellt med den utvecklingen ökar nu barnfattigdomen igen.

Fram till 2007 minskade andelen fattiga, men nu syns ett par år med ökande andel barn som lever ekonomiskt utsatta.

Inte råd med skor

Det finns de som försöker hävda att fattigdom i Sverige bara handlar om hur stor platt-TV man har, eller vilken version av Playstation, men denna bild reagerar Elisabeth Dahlin starkt på.

-Jag blir faktiskt arg när jag hör det. Det här handlar om barn med för tunn vinterjacka, barn som inte har mat i slutet på månaden, och barn som tvingas sluta spela basket, för man har inte råd med nya skor.

-Jag känner varje dag att jag vill göra saker som andra gör men som jag inte har råd med. Jag är tyst om det. Folk kan tycka att det är konstigt om man säger att man vill göra en massa saker och sedan inte gör någonting. Jag säger alltid att jag inte vill följa med när kompisarna gör saker som kostar, säger en tonåring som citeras i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

”Politiken mindre träffsäker”

Professor Tapio Salonen har tagit fram sifferunderlaget till Rädda barnens rapport. Han tycker den viktigaste slutsatsen handlar om politik. Det finns en lång rad åtgärder som samhället kan göra och gör för att barn skall växa upp i drägliga miljöer och lika möjligheter.

Men politiken har blivit allt mindre träffsäker, enligt Salonen. Allt större del av samhällets stödpengar till barnfamiljer går i dag till välbeställda. Och allt fler tillåts leva med ytterst knappa resurser.

Många av de fattiga är barn till arbetslösa och sjuka, och barn till ensamstående föräldrar är extra utsatta. Klyftorna ökar, visar hans forskning, och fattigdomen är extremt beroende av vilken typ av familj man föds till.

-Har man två svenska föräldrar är det 3 procent som lever i fattigdom, men bland utrikesfödda ensamstående föräldrar är andelen fattiga över 50 procent, säger han till SVT.

Johan Zachrisson Winberg

johan.winberg@svt.se

Örjan Magnusson

orjan.magnusson@svt.se

SvD/SVT/TT

Vad är fattigdom?

Så förklarar Rädda Barnen hur man mäter fattigdom:

”Rädda Barnens fattigdomsindex mäter hur många barn och familjer som hamnar under en fattigdomsgräns, utan hänsyn till inkomstspridningen.

EU:s fattigdomsdefinition är ett mått på relativ fattigdom, hur stor andel av hushållen som har lägre inkomst än 60 procent av medianinkomsten i landet, och fångar därför in inkomstskillnader.”

Enligt Rädda Barnen har dessa två mått närmat sig varandra sedan 1997 då barnfattigdomen var sju procent enligt EU:s mått medan Rädda Barnens index då visade på en fattigdom på 22,3 procent.

År 2009 levde 12,5 procent av barnen i fattigdom enligt EU-måttet medan siffran enligt Rädda Barnens index var 13,0 procent.

Rädda Barnen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.