Journalisten och SD-experten Pontus Mattsson. Foto: SVT

Analys: ”Problem om Åkesson inte kommer tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I dag meddelades att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons sjukskrivning förlängs till 31 mars. Och hinner Åkesson inte återhämta sig till november kan det innebära problem för partiet.

Att Jimmie Åkessons sjukskrivning nu förlängs en andra gång innebär att Sverigedemokraterna fortfarande är utan fungerande partiledare.

Samtidigt skriver partiet i ett pressmeddelande att Åkesson låter hälsa att ”hans återhämtning går åt rätt håll och att han mår märkbart bättre men att det är viktigt att inte ha för bråttom tillbaka i arbete”. Det ger en antydan om att han är på väg tillbaka.

”Ingen katastrof för SD”

Om så blir fallet, och han är tillbaka framåt sommaren, har hans frånvaro knappast inneburit någon katastrof för Sverigedemokraterna.

Visserligen har det kommit upp konflikter i dagen i den tajta grupp som lett partiet under de senaste tio åren; Björn Söder tvingades lämna posten som partisekreterare tidigare än vad han egentligen ville, men politiskt har partiet hållit ihop, också under den mycket turbulenta hösten.

Det är svårt att se att partiet hade agerat annorlunda på något avgörande sätt även om Åkesson hade varit frisk.

”Utbrändhet kan bli problem”

I partiet talas det nu om att han bör vara tillbaka framåt sommaren, eller i alla fall till partiets landsdagar i november när man ska välja ordförande.

Men är han inte det blir läget annorlunda. Då blir Jimmie Åkessons utbrändhet ett verkligt problem.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.