Foto: TT

Kommunerna vill ha flest förskollärare

Uppdaterad
Publicerad

Var femte kommun vill helst att alla som jobbar inom förskolan ska vara förskollärare. Det kan ställa till det för en annan yrkesgrupp – barnskötarna.

Tidningen Kommunalarbetaren frågade Sveriges samtliga kommuner om de hade någon särskild policy för hur sammansättningen av personal ska se ut inom barnomsorgen.

Mer än hälften av kommunerna svarade att de vill att en majoritet av de anställda ska vara förskollärare. Var femte svarade att de helst vill att bara förskollärare ska arbeta inom förskolan.

– Jag kan tänka mig att man har en pedagogisk ambition, att barnen ska få mycket pedagogik. Men vi har många barn i förskolan som behöver mycket omvårdnad, så det behöver man också ta in i sin planering, säger Agneta Jöhnk, chef för arbetspolitiska frågor på Sveriges kommuner och landsting.

Förskollärare ett bristyrke

Enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos över var jobben kommer att finnas inom den närmaste framtiden, så är förskollärare ett av de yrken där det kommer att vara brist på behöriga sökande. Samtidigt visar samma prognos att det kommer att finnas ett överskott av barnskötare.

– Det fattas förskollärare till tjänsterna som redan finns. Det innebär att på de tjänsterna som man gör om till en förskollärartjänst får det ofta gå en visstidsanställd, och det innebär i praktiken att verksamhetens kvalitet kan sjunka när man har den här ambitionen, säger Annelie Nordström, ordförande för Kommunal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.