SD-riksdagsmannen Markus Wiechel. Foto: Scanpix

”Jag avgår om partiet kräver det”

Uppdaterad
Publicerad

I en intervju med SVT medger nu SD-riksdagsmannen Markus Wiechel att han skrivit rasistiska uttalanden på Facebook. Om det krävs av partiet kommer han att avgå, säger han.

I en Facebook-chatt ska riksdagsmannen Markus Wiechel (SD) bland annat ha kallat svarta afrikaner för ”satans jävla aphelveten” och ”efterblivna jävla pensionsrädder” [sic!], avslöjade Expressen i går.

– Jag tar nu för givet att jag har skrivit detta. Men det är helt oacceptabelt att uttrycka sig så här, säger riksdagsledamoten Markus Wiechel (SD) till SVT.

– Jag måste ha varit så upprörd efter att ha sett de här bilderna som fortfarande är det värsta jag någonsin sett, säger Wiechel.

Konversationen hade Wiechel med en partikamrat på Facebook i april 2011 – alltså ett och ett halvt år innan han ersatte Lars Isovaara som tvingades avgå på grund av rasistiska påhopp.

Wiechel har tidigare på ett tydligt sätt ställt sig bakom SD-partiledaren Jimmie Åkessons nolltolerans mot rasistiska och extremistiska uttalanden.

– Om det ställs krav från partiet att jag ska avgå så kommer jag att följa det, säger Wiechel till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.