Foto: TT

Badplatser får anmärkningar för dålig vatten

Uppdaterad
Publicerad

Sommar, sol och bad hör ihop. Och att hoppa i vattnet är oftast säkert. Alla Sveriges större badplatser har utmärkt vattenkvalite – men det finns ställen som får anmärkningar för alltför höga halter av tarmbakterier.

När SVT gått igenom Sveriges mindre badplatser, sammanlagt cirka 2.700 runt om i landet, får 20 stycken en anmärkning för alltför höga halter av tarmbakterier.

Vattenkvalitén kan man kolla upp själv på Folkhälsomyndighetens hemsida.

”Vi kollade tidigare”

Åsa Pettersson och dottern Julia badade på Tanto starandbad i centrala Stockholm.

– Just den här badplatsen har vi kollat sedan tidigare eftersom det inte var rent här för några år sedan. Då vill man inte gärna gå hit med barn och bada, säger Åsa Pettersson.

Som större badplats räknas bad med i genomsnitt 200 besökare varje dag under badsäsongen, och där ska det vara säkert att bada – alla 20 anmärkningar gäller mindre badplatser.

Tarmbakterier funna

Enligt badvattenexperten Katarina Vartia på Havs- och vattenmyndigheten, behöver en anmärkning inte betyda att vattenkvalitén är dålig jämt. Tarmbakterier i vatten kan bero på dagvatten, tillfälligt utsläpp från fritidsbåtar eller fågelbajs. Flera anmärkningar i rad är mer allvarligt.

– En del badplatser kan ha en pågående påverkan. Det kan vara ett dagvattenrör men vatten från intillliggande marker och  innehålla tarmbakterier. Då borde kommunen göra något åt problemet och gör man inte det, då får man ett långvarigt problem, säger Katarina Vartia.

”Kolla upp om du oroar dig”

Hon tycker att man ska kolla upp kommunens badplatser om man är orolig – annars inte. Vattenkvalitén i Sverige är bra, men att bada i förorenat vatten kan sprida sjukdomar.

– Det brukar vara magrelaterat men det kan vara allvarligare. Jag anser att det är ett större problem än algerna, eftersom bakterierna är osynliga.

Årets första rapporter om algblomning längs Östersjökusten har kommit, men algblommingen väntas komma igång på allvar nästa vecka, även där kan man hitta information på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Alger kan leda till sjukdom

Man ska också hålla ögonen öppna innan man tar sig ett dopp.

– Framför allt gällande alger är det mycket viktigt att man tittar noga innan man badar. Är det en grön sörja i vattnet ska man absolut inte bada eftersom algblomningen är giftig, både för människor och djur. Får man i sig vattnet vid algblomning kan det mycket lätt leda till svåra sjukdomstillstånd, till och med till döden, säger Svante Larsson, som är miljö- och hälsoskyddsinspektör i Västerås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.