Tidningens omslag till vänster. Foto: Egmont förlag/copyright Rune A

Bamse ska lära barn om hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Nu kallas Bamse in för att ta snacket med barnfamiljerna om hälsan. Ett sätt att få med sig både barn och stundtals känsliga föräldrar.

– För personalen på barnavårdscentralen till exempel är det inte så lätt att ta upp de här frågorna utan att familjerna känner att man får kritik för hur man lever, säger Angélique Rooth, kommunikatör inom folkhälsa på Västra Götalandsregionen.

Specialframtagen tidning

Med en specialframtagen Bamsetidning för barn mellan fyra och sex år är tanken att samtalet ska flyta lättare. Tidningen kommer att finnas på vårdcentralen, hos tandläkaren, i förskolan och på andra platser.

Medier

Här bjuds på berättelsen om den skärmfria veckan, där Bamsegängets vänner kommer förbi och visar saker man kan hitta på i stället för att sitta framför datorn.

– Sedan har vi Mini-Hopp och utflyktsdagen som handlar lite grann om vad man kan ha med sig att äta och dricka på utflykten, säger Angélique Rooth.

Får lära sig om sömn

Dessutom får barnen lära sig vikten av sömn och vila, fakta om tänder, och så kan de klippa ut ett pussel om hälsa.

Måndagens lansering av Bamses hälsobudskap är än så länge en angelägenhet för Västra Götalandsregionen, men kanske kan det få vidare spridning.

– Vi får följa upp och se om den är ett bra verktyg, säger Angélique Rooth.

Fakta: Bamses samvete

Bamse har använts i olika sammanhang för att lära barn saker. Exempel:

  • Hur man förhindrar och släcker bränder, för räddningstjänsten.
  • Bamse och bråkstaken, om konflikthantering, Rädda Barnen.
  • Om asylprocessen, på beställning av Migrationsverket.
  • I satsningar på ungas läsning med hjälp av serietidningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet