Baylan (S): Reformen har misslyckats

Uppdaterad
Publicerad

Ibrahim Baylan (S) är kritisk till lärlingsprogrammen och anser att gymnasiereformen misslyckats.

På tisdagen släppte Skolverket sin utredning av gymnasieskolan och framförallt lärlingsutbildningarna har fungerat dåligt. Halverat antal sökande och 40 procent som hoppar av efter första året.

Socialdemokraternas talesperson i utbildningsfrågor, Ibrahim Baylan, är mycket kritisk efter att ha läst Skolverkets rapporter om gymnasieskolan.

– Jag tycker det bekräftar den verklighet vi ser. Att färre ungdomar lockas av den typen av utbildningar. Det är tragiskt att regeringens gymnasiereform istället för att minska ungdomsarbetslösheten nu riskerar att leda till att den redan skyhöga ungdomsarbetslösheten ökar.

Vad tycker du behöver göras?

– Jag menar att det bästa regeringen kan göra är att backa på den här reformen som uppenbarligen har misslyckats.

Bertil Östberg, statssekreterare åt utbildningsminister Jan Björklund (FP) håller med om att lärlingsprogrammet haft problem. Men menar också att ett stort ansvar ligger på lärlingen.

– Vi ser att det är stora avhoppssiffror. Det är höga krav på lärlingarna och då krävs att eleven är en mogen person. Och en del ungdomar har inte varit mogna för det här och gått tillbaka till vanlig yrkesutbildning.

Regeringen: Mer stöd

Trots de dystra siffrorna menar han att lärlingsprogrammen är på rätt väg.

– Det har gjorts försök tidigare för lärlingsprogram som inte har gett några avtryck och vi har ändå fått igång en lärlingsutbildning i Sverige och vi tror att det med de åtgärderna vi nu ska ta ska bli bättre.

De åtgärder han talar om är utökat stöd till branschen och mer stöd till företagen som ska ta emot lärlingarna. Detta trots att Skolverket förra året fick 144 miljoner att ge till företag som tar emot lärlingar men varit tvungna att lämna tillbaka hälften eftersom behovet inte varit stort nog.

– Men nu blir det mer pengar per lärling, från 30.000 kronor till 47.500 kronor. Dessutom ska vi göra det lättare för elever att ta lärlingsplatser med ett stöd på 1.000 kronor per månad för mat och resor, säger Bertil Östberg.

Ska gå att få högskolebehörighet

Ett annat problem som belyses i Skolverkets rapporter är att den automatiska behörigheten till högskolan har försvunnit från yrkesutbildningarna.

– Det är helt uppenbart att om det inte den grundläggande behörigheten finns hos yrkesutbildningarna så undviker ungdomarna dem, säger Ibrahim Baylan.

Här medger statssekreterare Bertil Östberg att det funnits en osäkerhet som nu ska åtgärdas.

– Nu har vi bestämt att det ska gå att läsa till sig en högskolekompetens inom yrkes- och lärlingsprogrammen utan att läsa utökat program.

Är du nöjd med lärlingsprogrammen?

– Vi ser att det inte varit helt lätt att starta upp. Men vi vet att eleverna som fullföljt utbildningen varit väldigt nöjda, säger Bertil Östberg

Men Ibrahim Baylan tycker att lärlingsprogrammet inte funkat och som alternativ till det nuvarande systemet vill inrätta yrkescollege, ett förslag Socialdemokraterna lanserade tidigare i år.

En utbildningsform som ska innebära att utbildningarna planeras av huvudmännen och arbetsmarknadens parter tillsammans utformar utbildningen.

– När det sker lockas ungdomar till dem och fullföljer utbildningarna, säger Baylan.

Men Bertil Östberg ser ingen konflikt mellan utbildningsformerna.

– Vi är positiva till det och det finns utrymme för både och. Vi tror att det finns ett stort värde i att man är ute på arbetsplatsen mycket. Något som sker i lärlingsprogrammen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.