Foto: TT

Besked i dag: Bortre försäkringsgräns bör tas bort

Uppdaterad
Publicerad

Socialförsäkringsutredningen anser att den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen på sikt bör tas bort och att fler bör få ut mer av sin tidigare inkomst i ersättning när de är sjuka eller arbetslösa.

LO kräver konkreta förslag snabbt från regeringen.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) har nu fått socialförsäkringsutredningens betänkande på 1.200 sidor. De innehåller en rad förslag som berör sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen.

En bred majoritet av partiernas ledamöter anser att 80 procent bör får ut 80 procent av sin ersättningsgrundande inkomst i sjukpenning och att ersättningstaket indexeras. Ett annat förslag är att karensdagen ersätts med ett karensavdrag.

Tidsgräns bör bort

Utredningen anser också att den omdebatterade bortre tidsgränsen bör tas bort på sikt. Men först måste dock insatserna för att hjälpa sjukskrivna tillbaka till arbete förbättras. Det handlar bland annat om tidigare åtgärder och att sjukvården tar ett större ansvar.

Enligt Centerns ledamot i utredningen, Solveig Zander, är det otänkbart att de borgerliga partierna går med på att ta bort den bortre tidsgränsen redan till nästa år.

– Det är en framtidsvision, säger hon.

När det gäller arbetslöshetsförsäkringen så tar utredningen inte ställning till en taknivå för ersättningen, men anser att taket ska vara indexerat, det vill säga att det ska höjas i takt med att annat i vardagen blir dyrare.

Ett av de största problemen i dagens a-kassa är att många inte kan kvalificera sig för att få ersättning. Utredningen anser att sänkta kvalificeringskrav bör övervägas, men bara för vissa grupper.

– Görs försäkringen för generös kommer många att leva på en sådan försäkring, görs den för sträng kommer den inte att vara tillräckligt bra, säger utredningens huvudsekreterare Ingmar Eriksson.

Två miljarder

Utredningens konkreta förslag beräknas sammanlagt kosta två miljarder kronor. Kostnaden beror framförallt på förslag som förändra hur man räknar ut ersättningar. Men i den prislappen ingår inte några bedömningar av vad det skulle kosta att höja a-kassan, till exempel.

LO:s vice ordförande Tobias Baudin tycker att det är bra att det råder samförstånd om att den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen bör tas bort.

– Nu går frågan över till regeringen och vi förutsätter att den så snabbt som möjligt avskaffar stupstocken, säger Baudin.

Han tycker att utredningens förslag är väldigt tandlösa när det gäller hur rehabiliteringen av sjuka ska förbättras.

Baudin glädjer sig samtidigt över att det råder samförstånd om att fler bör få ut en större andel av sin tidigare inkomst när de är sjuka eller arbetslösa. LO förväntar sig att regeringen redan i sin vårbudget föreslår att a-kassans tak höjs till 910 kronor per dag och att taket indexeras.

Ska ut på remiss

Vänsterpartiet tar avstånd från flera av utredningens slutsatser och håller till exempel inte med om att det saknas ekonomiskt utrymme för att förbättra sjuk-, arbetsskade- eller arbetslöshetsförsäkringen under överblickbar tid.

Socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) är mycket knapp i kommentarerna om vad som kan bli verklighet snabbt.

– Det finns mycket i detta som är viktigt och som vi nu ska sätta igång med, säger hon.

Strandhäll påpekar dock att utredningen först ska skickas ut på remiss.

Fakta: Utförsäkrade

  • I juli 2008 infördes en maxgräns för hur många dagar en person kan få sjukpenning.
  • Utförsäkrade brukar de kallas som når den bortre tidsgränsen efter 914 sjukskrivningsdagar (två och ett halvt år) och inte anses ha rätt till fortsatt ersättning.
  • De flesta går över till arbetslivsintroduktion vid Arbetsförmedlingen och får då aktivitetsstöd som ersättning.
  • Efter tre månader kan man återigen ansöka om sjukpenning.
  • Totalt har tiotusentals personer utförsäkrats sedan reformen. Det handlade, vid en undersökning för ett knappt år sedan, om cirka två procent av alla startade sjukfall.
  • En majoritet återvänder till Försäkringskassan.
  • 2013 återkom 65 procent till Försäkringskassan, mot 58 procent år 2012

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.