Björklund om chocksiffrorna: Inte oväntat

Uppdaterad
Publicerad

PISA-resultaten är allvarliga men inte oväntade. Det sa utbildningsministern på en presskonferens idag.

Svenska elever presterar allt sämre och ligger nu under snittet för alla OECD-länder i matematik, naturvetenskap och läsning. Det visar den internationella skolundersökningen Pisa som presenterades tidigare i dag.

– Det här är inte en utvärdering av den nya utbildningspolitiken, det är snarare spiken i kistan för den gamla, sa utbildningsminister Jan Björklund (FP) på dagens presskonferens i dag med anledning av resultaten.

Pisa-rapporten 2013

”Sverige kan komma tillbaka till toppen”

Enligt Björklund är ansvaret för resultatet delat. Samtidigt poängterade han att de elever som deltog i Pisa-undersökningen 2012 större delen av sin skoltid haft de gamla läroplanerna och det gamla betygsystemet. Huvuddelen av reformerna infördes 2011.

Utbildningsministern frågade sig också om reformerna kunnat genomföras tidigare.

– Det kunde ha gått, men jag är inte säker på att det blivit bättre. Debatten hittills har snarare varit att det varit ett för högt reformtempo, sa han.

Enligt Björklund har de länder som ligger i topp i Pisa tidigare betyg, mer katederundervisning och en högre status på läraryrket än i Sverige. För att höja resultaten vill han ta hjälp av forskningen och inrättar ett nytt forskningsinstitut.

– Jag är övertygad om att det går att vända. Sverige kan återhämta resultaten och komma tillbaka till toppen. Men vi måste hålla fast vid högre kunskapsambitioner. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pisa-rapporten 2013

Mer i ämnet