Romskt barn i Uppsala. Foto: SVT

BO slår larm om EU-migranters barn

Uppdaterad
Publicerad

Sverige tycks inte följa FN:s barnkonvention när det gäller EU-migranters barn, menar Barnombudsmannen (BO). Många barn i Sverige får inte gå i skolan och lever i tillfälliga boenden, som saknar vatten och värme.

BO menar att alla barn som vistas i Sverige enligt FN:s barnkonvention har rätt till utbildning, god hälsa och social trygghet.

Men det finns i dag ingen lag som säger att EU-migranters barn ska ha rätt att få gå i svensk skola.

– Det är inte reglerat i lagen. När kommunerna ringer och frågar hur de ska göra kan vi inte lämna något besked, säger Sofia Kalin, jurist på Skolverket.

Belyser problemet

I Göteborg har EU-migranters barn fått gå i skola, medan Uppsala kommun säger nej.

Skolverket har tagit upp problematiken med utbildningsdepartementet och kan komma med en formell skrivelse till regeringen för att belysa problemet ytterligare.

Kallat till möte

Och i nästa vecka har BO kallat Socialstyrelsen, Skolinspektionen och Skolverket till ett möte för att diskutera om det krävs förtydliganden i skollagen, socialtjänstlagen och inom hälso- och sjukvårdsområdet.

Förra året kom Miljöpartiet och den förra regeringen överens om att låta papperslösa barn få gå i skolan. Sveriges nuvarande regering har lovat att barnkonventionen ska bli svensk lag.

Men barnminister Åsa Regnér (S) tänker inte skärpa lagstiftningen så att kommuner blir tvungna att erbjuda skolgång för barn till EU-migranter.

– Jag ser att på lång sikt måste ursprungsländerna ha ansvar för sina medborgare, har hon sagt i en tidigare intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.