Bodström bekräftar USA-påtryckningar

Uppdaterad
Publicerad

Justitieminister Thomas Bodström välkomnar en KU-granskning av Pirate Bay-fallet. Han bekräftar även att USA:s ambassad meddelat att Sverige skulle kunna sättas upp på en varningslista för länder som bryter mot världshandelsorganisationens regler för upphovsrätt.

Bodström såg dock inte den varningen som ett hot om handelssanktioner.

Bodström vidhåller att varken han själv eller tjänstemän på justitiedepartementet försökt påverka polis och åklagare att slå till mot fildelarsajten Pirate Bay. Han säger att gränserna är glasklara.

Lägger sig inte i

-Naturligtvis har jag fått information om enskilda ärenden men vi lägger oss aldrig i, säger han.

Men efter gårdagens avslöjande i rapport att den ansvarige åklagaren kallades upp till justitiedepartementet och informerades om att USA hotat med handelssanktioner kräver flera partier en KU-granskning.

C, fp, v och mp har anmält Thomas Bodström till konstitutionsutskottet.

”Väldigt allvarligt”

Riksdagsledamoten Tasso Stafilidis (v) säger att samarbetet med regeringen nu ställts på sin spets och att frågan om ministerstyre av rättsapparaten nu måste utredas.

-Överhuvudtaget är det väldigt allvarligt när vi nu ser att utländska stater, att USA går in och påverkar hur svensk lagstiftning ska tillämpas. Framför allt när USA går in och med hot ser till att svenska myndigheter och den svenska regeringen agerar. det är väldigt allvarligt, säger Tasso Stafilidis till Rapport.

Miljöpartiets Gustav Fridolin är kritisk till att hot i WTO styr hur svenska poliser arbetar.

Justitieutskottets ordförande Johan Pehrson (fp) vill att frågan även tas upp i ett extra möte i utskottet.

Thomas Bodström anser att det viktiga är att regeringens tjänstemän vid information med t.ex. åklagare understryker att man inte styr åklagarens arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.