Anhöriga och boende på Brogården i Lindome är kritiska till att kommunen ska ta över äldreboendet. Foto: SVT

Boende kritiska till att kommunen tar över äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Efter regeringens och Vänsterpartiets uppgörelse i höstas förekommer det redan att kommuner tar över privata verksamheter. I Mölndal tog de rödgröna partierna tillsammans med Kristdemokraterna över styret av ett äldreboende i höstas. Mot personalens och de boendes vilja.

Många av de boende ställer är kritiska till att Mölndals kommun tar över styret av äldreboendet Brogården i Lindome, som drivs av det privata företaget Attendo.

– De gör så trevliga saker för oss. Till exempel en trerätters middag, säger Gertrud Glans som bor på Brogården.

Agenda

”Det är som natt och dag”

Brogården drevs tidigare av Mölndals kommun. Nu menar flera anhöriga att kvaliteten blivit bättre sedan Attendo tog över.

– Vi som var med på kommunens tid och såg hur det gick till och sedan sett hur det varit de senaste åren. Det är som natt och dag. Även om anhörig är det roligt att komma hit, alla är glada. Så var det inte förr, säger Bengt Unell.

– Jag trivs ju här och de som jobbar här tycker det är bra. Varför ska de då ändra på det?, undrar Sonja Torgerson som bor på Brogården.

Halverade nattstyrkan

På Brogården bor 67 äldre, varav många dementa. Nästa år tar kommunen över helt igen. En av anledningarna är att Attendo halverade nattstyrkan från fyra till två personer. Det är för låg bemanning, menar kommunen.

– Det är Räddningsverket som har sett att man varit för lite folk på natten, säger Jeanette Johansson på Kommunal i Mölndal.

”Inte tillräckligt”

Men Attendo håller inte med och anser att den bemanning man har är tillräcklig.

– Jag har varit på väldigt många äldreboenden. Och de flesta har ungefär den nattbemanning vi har på Brogården, säger Verksamhetschefen Marianne Hjortmarker.

– Man tycker kanske att det fungerar. Och det gör det säkert så länge ingenting händer på natten, säger Jeanette Johansson på Kommunal.

– Vi bemannar efter omsorgsbehovet som finns, menar Marianne Hjortmarker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet