Finansminister Anders Borg. Foto: Scanpix

Borg bekymrad över revisorernas skatteplanering

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Anders Borg reagerar på SVT:s granskning av topprevisorernas skatteplanering, som visar att många topprevisorer minskar sin skatt genom att ta ut lejonparten av sina inkomster som aktieutdelning istället för lön.

– Det är bekymmersamt. Revisorer skall vara särskiltförsiktiga med skatteupplägg. De skall ju bland annat hålla reda på hur företagen betalarsina skatter, säger Borg.

Finansministern är väl medveten om att det är de så kalladefåmansreglerna i skattelagstiftningen som ger dessa möjligheter. Anders Borgtycker reglerna i grunden är ett bra sätt att göra det lite förmånligareför småföretagare. Men Skatteverket har påpekat att allt fler personer medhöga inkomster använder dessa regler. Hittills har dock regeringen låtitregelverket vara.

– Det är förmånligt och det är så lagstiftare vill ha det,säger enhetschef Tomas Algotsson på Skatteverket.

SVT:s granskning visar att revisorerna för börsens 25största bolag betalar 32,7 procent i skatt i genomsnitt. Vissa revisorer, även med inkomster på 6 – 7 miljoner betalar under 30 procent i skatt.

– Vi måste övervaka så att systemet inte överutnyttjas,säger Anders Borg. Det är bekymmersamt om man utnyttjar regler för småföretag.Tanken var ju att några rörmokare eller andra skulle kunna anställa lite fler.

Finansminister säger också att han tycker man skall ställaextra höga krav på just revisorer:

– De har en särskild roll i samhället, därför skall devara försiktiga med sin skattemoral.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.