Borg hotar med kvotering

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Anders Borg (M) hotar nu med kvotering om inte näringslivet på egen hand ser till att fler kvinnor kommer in i bolagstyrelserna.

Om inte näringslivet ”väsentligen ändrar attityd” vill finansminister Anders Borg (M)inom två-tre år lagstifta om kvotering till bolagsstyrelser för att få in fler kvinnor.

– Helst inte men vi backar inte om det behövs, sade han i Ekots lördagsintervju.

Han konstaterade att det ”närmast stått still” vad gäller fler kvinnor i bolagsstyrelser och ansåg att den norska lagstiftningen fungerat bra. Han kände därtill stor sympati för Folkpartiets krav på en tredje pappamånad i föräldraförsäkringen och fann argumenten för den ”väldigt starka”.

Aviserar skattehöjningar

Det blir en rad skattehöjningar sade Borg – fordonsskatten, tobak- och alkoholskatten samt några till som presenteras i vårpropositionen.

Fordonsskatten ska dra in ytterligare 1,5 miljarder vilket ger en höjning för en normal bensinbil på 200 kronor, 500 kronor för en diesel och uppåt tusenlappen för en stor bensinslukare.

Ett paket cigaretter blir en krona dyrare, en snusdosa två kronor och en flaska vin lika mycket.

– Mycket av de nya skattekronorna ska betala satsningar på skolan, bland annat tioårig grundskola, sade Borg.

M kommer inte att gå till val på stora skattesänkningar.

– Nu är det ansvarsfullt att hålla igen, vi kommer inte att lova breda skattesänkningar eller att drabbas av valfeber, allt ska finansieras ned till sista öret, sade Borg som åter vill ”samla i ladorna”.

Han var skarp i tonen mot riskkapitalbolag i skolan och fann räntesnurror och kortsiktigt ägande ”oerhört stötande”. Men om de rejält ändrar sitt sätt att agera får de vara kvar.

– Vi kan ju inte lagstifta bort en bolagsform, sade Borg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.